Uitaţi de familie, ajutaţi de străini

Uitaţi de familie, ajutaţi de străini
TIMIŞOARA. Nu mai au pe nimeni ori copiii le bat la uşă tot mai rar. Singurătatea e grea, iar anii tot mai mulţi. Bolile la fel. Şi nicio mângâiere. Aşa arată viaţa multor bătrâni din Timişoara. Sunt însă şi oameni cu inimă mare care se îngrijesc de ei. Le fac curăţenie, cumpărături şi le aduc o masă caldă în fiecare zi. Video 

Este vorba de cei care muncesc la Serviciul de Ajutor Maltez din Timişoara, asociaţie care de mulţi ani încoace este un adevărat sprijin pentru nevoiaşii din oraş. La cei 83 de ani ai săi, Ana Kiss nici nu-şi mai aminteşte de când trăieşte singură. Este bolnavă şi nu mai are putere să se ocupe de treburile casnice. Ana este una dintre cele mai vechi beneficiare ale serviciului. În schimb plăteşte o sumă din pensia ei, mult prea mică. 20 de lei. Periodic, pentru patru ore, bătrâna are un sprijin de nădejde, un îngrijitor la domiciliu. „Nu-mi convine când cineva tot vrea să mă ajute, vreau să mă lase să lupt eu, dar nu mă pot apleca, dacă cade jos ceva e bine cazut, nu pot să îl ridic şi aştept până vine cineva la mine…aşa mă bucur când vine cineva la mine”, ne-a spus doamna Ana. Are un băiat, căsătorit în Timişoara, dar nu stau împreună. Cu ochii în lacrimi, bătrâna spune că preferă să se descurce… singură. Cea care îi deschide uşa, o angajată de la Serviciul Maltez, îi umple casa şi sufletul. O ajută la treburi şi mai schimbă cu ea o vorbă. Timp de patru ore mai uită de singurătate. „În primul rand merg să-i fac cumpărături, îi plătesc facturile, curăţenie, o ajut la bucătărie dacă vrea”, ne-a spus Leonora Csordaş, îngrijitor la domiciliu.

Program de ajutor

Serviciul de Ajutor Maltez vine în sprijinul mai multor bătrâni bolnavi şi singuri care au nevoie de atenţie şi de ajutor în casă.
„Avem un program de îngrijire la domiciliu care a început în anul 1997, noi am fost între primii care am început această activitate în Timişoara şi de atunci avem programul de îngrijire la domiciliu pentru 50 de persoane, cu 5 sau 6 îngrijitori, asta însemană că o dată pe săptămână, cam patru ore, ajutăm un beneficiar”, ne-a spus Marta Ciolac, asistent social la Serviciul de Ajutor Maltez în România, filiala Timişoara.

Sanda Lupean
sanda.lupean@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor