UE şi Rusia nu şi-au rezolvat încă problemele energetice

UE şi Rusia nu şi-au rezolvat încă problemele energetice
RUSIA – Singura concesie pe care preşedintele rus Vladimir Putin a făcut-o europenilor a fost să accepte informarea timpurie a posibilelor tulburări în livrările de energie către statele blocului comunitar.

Sectorul energetic european şi investiţiile străine în acest domeniu au fost punctele sensibile ale întâlnirii dintre preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi liderii Uniunii Europene, la summitul ruso-european din Portugalia.

La sfârşitul discuţiilor însă, cele două părţi au ajuns la concluzia că, pentru a evita eventualele crize energetice, problemele vor fi discutate anterior, iar UE va susţine acceptarea Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului.

Liderii europeni şi preşedintele rus, Vladimir Putin, consideră că nu s-au întâlnit în van la summitul UE-Rusia, de la Mafra, Portugalia. Asta, chiar dacă în opinia şefului Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, divergenţe între cele două părţi încă rămân.

El a specificat însă că relaţiile economice dintre Rusia şi UE au un potenţial mare pentru a putea fi exploatate mult mai bine şi, prin urmare, europenii susţin acceptarea Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

În plus, Vladimir Putin a afirmat că ţara sa este dispusă să renunţe la controversatele taxe pentru exporturile de cherestea dacă va fi acceptată în OMC. Dar pentru a atinge acest ţel, Rusia mai are nevoie şi de reforma tarifelor feroviare. Rusia anunţase că va dubla taxele de export pentru lemnul verde, ceea ce a determinat companiile producătoare de cherestea să afirme că acest lucru va pune capăt importurilor de acest fel din Rusia.

Legea europeană a energiei nu discriminează Rusia

Liderul de la Kremlin le-a cerut europenilor să nu se mai teamă de prezenţa investitorilor străini pe pieţele lor. “Ideea că ruşii vin cu banii lor înspăimântători să cumpre tot din Europa mă face să râd. Investiţiile europene în Rusia se ridică la 30 miliarde de euro. Nu ştiu dacă este o sumă mică sau mare, dar investiţiile ruseşti în UE sunt de 10 ori mai mici”, a afirmat Putin, citat de Reuters.

Preşedintele rus nu a ocolit nici discuţiile legate de noul draft legislativ prin care UE plănuieşte să limiteze investiţiile străine în sectorul energetic european care ar putea împiedica monopolul de stat rusesc Gazprom să achiziţioneze reţele energetice şi conducte.

Cu toate acestea, Jose Manuel Barroso a negat că legislaţia reprezintă o discriminare la adresa Moscovei şi a adăugat că grupurile energetice ruseşti trebuie să se supună aceloraşi reguli ca toate celelalte companii. “Ne-am pus de acord asupra unui mecanism de avertizare timpurie care să ne ajute să rezolvăm problemele în furnizarea de energie înainte ca acestea să devină posibile crize”, a afirmat Barroso, citat de Bloomberg.

Noul tratat de cooperare economică dintre Rusia şi UE care ar putea fi semnat la următorul summit ce va avea loc în primăvara lui 2008, în Siberia, va include şi un capitol pe energie. Prezentul acord va expira în luna decembrie, iar semnarea unei noi înţelegeri a fost întârziată de disputele cu Polonia legate de interzicerea importurilor poloneze de carne în Rusia.

Cresc exporturile ruseşti de oţel în Europa

Chiar dacă multe dintre disensiunile dintre Rusia şi UE au rămas încă fără un răspuns concret, la summitul de vineri, cele două părţi au semnat o înţelegere prin care au stabilit noile contingente pentru exporturile ruseşti de produse din oţel către UE. Înţelegerea a crescut cotele pentru aceste produse din oţel până la 2,9 milioane de tone, în 2007, şi 3,031 milioane de tone, anul viitor, de la 2,4 milioane de tone cât era în 2006 şi 2007.

Vladimir Putin a ţinut să precizeze că Rusia este din ce în ce mai interesată de acest domeniu, iar negocierile au fost constructive. Relaţiile economice dintre Bruxelles şi Moscova au înflorit, în ciuda disputelor frecvente, iar veniturile din comerţ au crescut de 3,5 ori până la o sumă anuală de 209 miliarde de euro, din anul 2000, când Vladimir Putin şi-a început mandatul, şi până în prezent.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !