UE ofera 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului public din Romania si Serbia

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
UE ofera 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului public din Romania si Serbia
© Foto: Tion
Organizaţiile neguvernamentale, autorităţile locale sau regionale, unităţile de învăţământ sau spitalele din judeţele aflate la graniţa cu Serbia au, de luni, acces la 20 de milioane de euro, bani cu care să îşi dezvolte activitatea. Ca să obţină banii, cei interesaţi trebuie să scrie proiecte „în oglindă” cu organizaţiile similare din Serbia, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia.

Cel de-al doilea apel de finanțare din cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia s-a lansat luni, la Timișoara. Faptul că cea mai mare parte a finanţării provine din bani europeni, iar beneficiarul trebuie să plătească doar 2% cofinanţarea, face totul foarte atractiv, mai ales că sumele alocate sunt mai mult decât generoase.Autorităţile şi organizaţiile, școlile sau spitalele pot obţine între 100.000 şi 1,5 milioane de euro, bani cu care să-şi dezvolte activitatea, fără ca efortul financiar făcut să fie unul prea mare. Singurul lucru pe care trebuie să îl facă este să înveţe să colaboreze cu organizaţiile similare din Serbia.

Foto: Tion Foto: Tion ©

Valoarea totală a fondurilor alocate acestui apel este 20 de milioane de euro. Cea mai mare sumă se acordă pentru protecţia mediului şi managementul riscurilor – 9,8 milioane de euro. De asemenea, 6,7 milioane de euro se acordă pentru promovarea ocupării forţei de muncă şi servicii pentru incluziune.

Foto: Tion Foto: Tion ©

„Cel de-al doilea apel de finanţare pe acest proiect îl lansăm, astăzi, la Timişoara. Bugetul pentru cel de-al doilea şi ultimul apel este de 20 de milioane de euro. Termenul limită de depunere a proiectelor este 30 martie 2018. Proiectul are patru axe prioritare, una pentru promovarea ocupării forţei de muncă, o axă pe protecţia mediului şi situaţii de urgenţă, axa 3 – mobilitate şi accesibilitate sustenabile, iar axa 4 -atractivitate pentru turism sustenabil. Aplicanţii trebuie să fie în general autorităţi locale, regionale sau naţionale care au activitate în zona eligibilă, universităţi, şcoli, camere de comerţ, asociaţii fundaţii, o paletă foarte mare de aplicanţi. În general nu sunt eligibile companiile orientate spre obţinerea de profit. Zona eligibilă pe partea română este formată de judeţele Timiş, Caraş – Severin şi Mehedinţi, iar pe partea sârbă districtele Borski, Severno Banatski, Srednjo Banatski, Juzno Banatski, Branicevski, Podunavski”, a declarat Anca Lolescu, director în cadrul Biroului Regional de Colaborare Transfrontalieră Timişoara, organism intermediar în finanțarea acestui program.

Fondurile de la Uniunea Europeană acoperă până la 85% din total, contribuţia naţională de la bugetul de stat este de 13%, iar cea proprie, a beneficiarilor români, de doar 2%. După primul apel succesul acestui program a fost unul ridicat, în jur de 92% dintre toate proiectele depuse au fost şi aprobate, ceea ce arată că românii au învăţat să scrie proiecte pentru obţinerea de bani europeni, a mai spus Anca Lolescu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !