UDMR arunca in lupta pentru CJ Timis un protopop reformat

De Adrian Panduru
11Comentarii
UDMR arunca in lupta pentru CJ Timis un protopop reformat
© TION: UDMR arunca in lupta pentru CJ Timis un protopop reformat
Csaba Fazakas, protopop al Bisericii Reformate din Timișoara, intră în lupta pentru a ocupa un loc eligibil de consilier județean din partea UDMR Timiș. Acesta crede că problemele sociale ale oamenilor vor fi rezolvate mult mai eficient dacă administrația locală ar colabora cu bisericile.

„Eu vreau să pun accentul pe viața comunităților în primul rând și pe ceea ce privește identitatea comunității noastre maghiare din Timiș. Biserica a avut un aport puternic în viața comunităților. Problemele sociale ar putea fi rezolvate mult mai bine dacă consiliile locale ar colabora într-un mod mult mai strâns cu bisericile. Înainte de naționalizare bisericile au avut și o activitate socială, plecând de la orfelinate susținute de biserici. Prin retrocedare stăm foarte rău, acele imobile încă nu au ajuns înapoi în proprietatea bisericilor”, spune candidatul UDMR Timiș pentru un loc în viitorul consiliu județean.

Csaba Fazakas va ocupa această funcție, dacă va câștiga un loc în viitorul consiliu, timp de un an. Apoi îi va urma un alt coleg, candidat tot pe lista UDMR, dar din partea altei minorități – bulgară, sârbă sau ucraineană. Mandatul este împărțit pe patru ani, câte un an pentru cele trei minorități, plus al patrulea an pentru UDMR.

Protopopul spune că alocarea fondurilor de către CJ Timiș către cultele religioase ar trebui făcută printr-o analiză mai amplă.

„Acum trei ani, când CJ Timiș a început să sprijine activitatea cultelor, domnul președinte al CJ Timiș a spus că asta se va întâmpla conform indicatorilor din statistică, la ultima alocare nu a fost așa. Nu țin neapărat de indicatori statistici, ci la nevoile fiecăruia, diferă minoritățile și comunitățile care trebuie să îngrijească aceste imobile bisericești. Aș propune o analiză mai amplă a situațiilor actuale, după valoarea acelor imobile, care în anumite localități au valoare de monumente istorice!, spune Csaba Fazakas.

În urma ultimei alocări de fonduri dinspre CJ Timiș spre culte, în luna februarie a anului 2016, s-au alocat cultului ortodox român 1.565.000 lei, cultului ortodox sârb – 25.000 lei, cultul ortodox ucrainean – 30.000 lei, cultul romano – catolic – 100.000 lei, cultul greco – catolic – 30.000 lei, cultul reformat – 30.000 lei, cultul evanghelic – 25.000 lei, cultul penticostal – 100.000 lei, cultul adventist – 25.000 lei, cultul baptist – 70.000 lei.

Ca și mențiune, din aceste sume, consilierii județeni au hotărât să ia 5.000 de lei de la cultul ortodox, 5.000 de la romano-catolici și 5.000 de la penticostali și să dea 15.000 de lei pentru o biserică baptistă care se ridică la Măguri, unde populația majoritară este romă.

 11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor