UDMR anunta tema de scandal a anului 2011: Legea Minoritatilor

12Comentarii
UDMR anunta tema de scandal a anului 2011: Legea Minoritatilor
După ce s-a văzut cu sacii în căruţă, odată cu intrarea în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale, formaţiunea ce reprezintă minoritatea maghiară din România se pregăteşte să repună pe tapet chestiunea autonomiei culturale.

Principală prioritate pentru reprezentanţii UDMR, Legea Educaţiei este considerată de şeful organizaţiei Timiş, Halasz Ferenc, ca aducând cele mai bune prevederi de după ’89.

„E un moment de cotitură, spune cel care îndeplineşte şi funcţia de inspector-şef adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Timiş. Au fost rezolvate două solicitări pe care noi le cerem de 20 de ani. E vorba, în primul rând de predarea limbii române după manuale şi programă şcolară specială pentru că, oricum, trebuie să se ţină cont că româna nu e limba maternă pentru elevii de etnie maghiară. Am rezolvat apoi şi problema predării geografiei şi istoriei în limba minorităţilor, cu însuşirea, desigur, a toponimiei şi în limba oficială a statului, româna”.

Preşedintele udemeriştilor din Timiş nu pare prea tulburat de perspectiva unei eventuale schimbări la nivelul componenţei Guvernului, care ar putea avea ca efect retragerea drepturilor acordate prin noua lege.

„Sunt aproape sigur că aşa s-ar întâmpla, crede Halasz. Sper însă că, dacă acest lucru se va produce, să fie prea târziu, pentru că atunci când vor fi puse în practică prevederile privind descentralizarea, cu finanţarea per elev, şi când va fi introdusă noua curiculă, acest lucru va fi mai dificil de făcut”.

Până una-alta, odată cu adoptarea Legii Educaţiei, UDMR-ul şi-a văzut atinsă principala ţintă, şi se poate concentra pe rezolvarea celorlalte obiective.

„Următoarea noastră prioritate este reluarea Legii minorităţilor şi chestiunea autonomiei culturale. Cred că aceasta va fi tema de scandal a anului 2011. De văzut dacă un singur an va fi de ajuns sau va dura şi aici patru ani pentru a ne pune de acord” , anunţă Halasz Ferenc.

Legea Educaţiei şi cea a minorităţilor nu sunt însă singurele ţinte ale UDMR, care are şi obiective cu bătaie lungă.

„Cea de-a treia prioritate a noastră este chestiunea regionalizării, a reorganizării regionale a României. UDMR a depus de două ori un proiect de lege în acest sens, dar în Parlament nu s-a găsit suficient timp pentru a fi discutate” a declarat, nu fără sarcasm, preşedintele organizaţiei Timiş a Uniunii Democrate Maghiare din România.

M.H.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor