Turnul de apă din Iosefin, la al doilea concurs de soluții. Premiul e de 34.000 de euro

De Roxana Deaconescu
8Comentarii
Turnul de apă din Iosefin, la al doilea concurs de soluții. Premiul e de 34.000 de euro
© foto: arhivă
Primăria Timișoara încearcă din nou să găsească un proiectant pentru transformarea Turnului de apă din Iosefin. Primul concurs de soluții a eșuat, iar pentru al doilea a fost mărită valoarea premiului I.

PMT a lansat nu demult licitația pentru „concurs de soluții cu tema: servicii de întocmire a documentației tehnico-economice (DALI+PT) și asigurare a asistenței tehnice de specialitate din partea proiectantului pentru obiectivul «Refuncționalizare imobil pentru centru cultural – Turn de apă, Iosefin, str. Gh. Barițiu”.

Practic, firma câștigătoare va trebui să pregătească documentația tehnico-economică și să ofere asistența de specialitate pe perioada de punere în practică a soluției propuse pentru transformarea turnului de apă în centru cultural.

„Municipiul Timișoara va încheia cu câștigătorul concursului de soluții un contract de servicii de proiectare având ca obiect elaborarea și furnizarea documentației tehnico-economice și asistența tehnică de specialitate din partea proiectului pe perioada de punere în practică a soluției propuse”, se arată în anunțul transmis către SEAP.

Valoarea viitorului contract este estimată la aproape 180.000 lei cu tot cu TVA, iar ofertele pot fi depuse până în 4 iunie, la ora 10. Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, legea spune că licitația demarată pe SEAP reprezintă de fapt concursul de soluții și că firma câștigătoare va câștiga atât suma de la premiul I, cât și contractul cu primăria.

Pentru că primul concurs a fost un eșec, premiul este ceva mai mare pentru câștigător. Premiile inițiale erau de 112.000 lei fără TVA (locul I), 23.350 lei (locul II) și 14.010 lei (locul III), dar au fost modificate la 134.360 lei (locul I), 10.000 lei (locul II) și 5.000 lei (locul III), cu mențiunea că toate sunt fără TVA. Premiul I ajunge așadar de la 28.000 la 34.000 de euro și presupune și elaborarea documentației.

Organizarea unei astfel de competiții este destul de complicată, iar PMT a plătit peste 25.000 de euro unei firme de consultanță care să pună la punct toate detaliile. Primul concurs de soluții din istoria orașului Timișoara a fost organizat de o firmă abonată la contractele PMT, care a câștigat licitația primăriei. Rheinbrücke SRL și-a adjudecat contractul pentru suma de 117.000 lei cu tot cu TVA, adică puțin peste 25.000 de euro. Firma a lucrat și la SF-ul pentru viitorul complex sportiv din Calea Lipovei și lucrează și la cel pentru viitorul complex sportiv din Calea Buziașului.

Ei bine, la competiția la care se puteau depune oferte până în 21 martie nu s-a înscris nimeni, iar arhitecții de la OAR susțin că documentația pentru concurs nu a fost pregătită așa cum ar trebui.

Detalii, AICI!

Concursul de soluții este unul deschis, urmând ca juriul ales să acorde puncte pentru respectarea temei de concurs și corelarea soluțiilor propuse cu acestea, calitatea arhitecturală și coerența soluției propuse, versatilitatea propunerii – caracterul multifuncțional, relația cu contextul urban și atitudinea față de valența istorică a obiectivului, gradul de detaliere tehnică a soluției propuse, modul de reprezentare arhitecturală a propunerii, ca reflexie a caracterului intervenției, respectarea principiilor de dezvoltare durabilă și fezabilitatea economică a soluției propuse. Pentru aceste criterii vor fi acordate puncte de la 0 la 10/20.

Din juriu fac parte, ca membri titulari, Sorin Ciurariu – arhitect-șef al Timișoarei, Alina-Maria Tirtea, Augustin-Răzvan Hamza, Ana-Maria Pop, Teodor-Octavian Gheorghe, Marcela Titz, Silviu-Claudiu Bors, Ionel-Virgil Pop, Fabien Palisse, iar ca rezerve sunt Gabriela Borcsi, Cătălin Iapă, Sevastian-Ioan Ianca și Liliana-Lucia Rosiu.

Monumentul industrial de pe strada Gh. Barițiu, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte. A fost proiectat de arhitectul Laszlo Szekely pentru a servi pentru compensarea consumului maxim de apă din cursul zilei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore.

Articole pe aceeași temă:

Controverse cu Turnul de apă din Iosefin. Nu se găsește proiectant, arhitecții trag de urechi PMT

Bani aruncati aiurea? Arhitect platit de Primaria Timisoara sa-si verifice propriul proiect8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor