Turiştii din Timişoara, agasaţi de cerşetori şi îngroziţi de gară, dar încântaţi de centru şi arhitectura clădirilor

10Comentarii
Turiştii din Timişoara, agasaţi de cerşetori şi îngroziţi de gară, dar încântaţi de centru şi arhitectura clădirilor
Acestea ar fi concluziile unei cercetări sociologice, realizate în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, implementat de primărie, privind dezvoltarea turismului din Timişoara. Turiştii se plâng de cerşetori, drumuri proaste şi modul în care arată principala poartă feroviară a oraşului.

Primăria Timişoara a organizat, miercuri, un seminar având ca temă „Analiza turismului timişorean. Propuneri de dezvoltare a turismului din Timişoara în context regional”. Seminarul s-a desfăşurat în cadrul proiectului privind „Dezvoltarea serviciilor de informare şi promovare turistică din Timişoara, în context regional”, implementat de municipalitate împreună cu Organizaţia Comunală de Turism din Vârşeţ, şi finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României, prin Programul de Vecinătate România-Serbia 2006.

În cadrul acestui proiect, primăria a comandat şi o cercetare sociologică privind turismul în Timişoara, fiind chestionaţi 215 turişti. Studiul arată că, în general, turiştii ne vizitează oraşul pentru că află de la alţi oameni că este frumos, nu vin pentru ceva specific. Cunosc însă informaţii cu privire la Catedrala Mitropolitană, faptul că în Timişoara a început Revoluţia, informaţii despre centrul istoric şi arhitectură. Cercetarea arată că principala calitate a oraşului este arhitectura clădirilor, chiar dacă multe sunt lăsate în paragină, iar reabilitarea merge într-un ritm greoi.

Lipsesc şi informaţiile

Din studiu reiese că cele mai mari probleme cu care se confruntă un turist în Timişoara sunt: lipsa de informaţie accesibilă (lipsa unor ghizi, a broşurilor, a hărţilor şi a centrelor de informare), aglomeraţia, drumurile proaste, cerşetorii şi mijloacele de transport în comun. Deşi există un Infocentru Turistic în centrul urbei, pe strada Alba Iulia, doar 32% dintre cei intervievaţi ştiau de existenţa punctului de informare. O problemă des menţionată de către turişti este cea a cerşetorilor, care sunt prezenţi îndeosebi în zona centrală. De altfel, sunt nopţi în care bătrâni bătuţi de soartă s-au obişnuit să doarmă în stradă, de exemplu chiar pe Alba Iulia, în intrândurile unor magazine, peisaj care din nou nu face cinste oraşului…

Şi turiştii ar vrea străzi mai bune

Întrebaţi ce ar trebui făcut pentru îmbunătăţirea turismului în Timişoara, cei mai mulţi turişti au spus că trebuie reparate străzile, că mai trebuie renovate clădirile şi gara şi că este nevoie de mai multă curăţenie. Întrebaţi ce punct turistic le-a plăcut cel mai mult, cei mai mulţi s-au arătat încântaţi de catedrală, Piaţa Unirii şi Piaţa Victoriei. Locul care nu le-a plăcut, bineînţeles, turiştilor, ruşinea Timişoarei, este Gara de Nord.

Ne trebuie un brand

Peste jumătate dintre turiştii intervievaţi, 60%, preferă turismul de agrement şi de recreere, cel cultural este preferat de 27%, iar cel de afaceri de 12%. Cei care vin să descopere Timişoara sunt, majoritatea, români, iar în ceea ce priveşte străinii predomină germanii, iar apoi italienii.

Consultanţii care au realizat acest studiu consideră că Timişoara ar trebui să se bucure de o mai mare promovare pentru a atrage turiştii, propun crearea unui „city brand” cu un spot publicitar, care să se regăsească pe site-urile cu trafic ridicat, şi o mai bună promovare a Infocentrului Turistic.

Primăria lucrează la elaborarea unui Plan de acţiune pentru dezvoltarea turismului în Timişoara în perioada 2009-2014.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor