Tunuri de zeci de miliarde de lei

Vasile Croitorul, cel care a pus pe picioare afacerea „Electrica” este cercetat şi în alt dosar.Acuzaţiile aduse de poliţişti sunt de evaziune fiscală, folosirea creditului societăţii, spălare de bani, fals şi uz de fals.

În acest dosar, alături de Croitoru mai sunt cercetaţi, pentru aceleaşi fapte Dumitru Osman, de 43 de ani, din Iaşi, Sorin Marius Sparchez, de 43 de ani, din Braşov, Vasile Braşoveanu de 33 de ani, din Bucureşti, şi Oana Mihaela Caraba, de 29 de ani, din Cluj-Napoca.

Poliţiştii au stabilit că în 2003 grupul a înfiinţat societatea Comercială Energo L Group în Timişoara. Patron a fost numit Osman iar ceilalţi împuterniciţi fictiv să desfăşoare activităţi în numele firmei, având totodată drept de semnătură în bănci. În perioada 2003 – 2004 au cumpărat componente electrice contrafăcute (conductori şi cabluri) de la mai multe societăţi care, la rândul lor nu avea acte pentru marfă, şi pe care le-a revândut altor firme.

Osman a înregistrat în contabilitate doar o parte din veniturile realizate, restul banilor fiind scoşi din bancă şi folosiţi în scopuri personale. Poliţiştii au mai identificat livrări fictive de celuloză albită în valoare de peste 58 miliarde de lei cătr o firmă din Bacău şi achiziţii de materiale de construcţii şi electrocasnice.

Prejudiciul a fost estimată la aproximativ 64 miliarde de lei, dosarul fiind declinat către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizuată şi Terorism Bucureşti.

Ciprian Gaic
Regulament de plasare a anunturilor