Tripleti obtinuti prin programul MS de fertilizare in vitro la Timisoara

De Delia S. Barbu
1Comentariu
Tripleti obtinuti prin programul MS de fertilizare in vitro la Timisoara
O tânără de 29 de ani din judeţul Arad, care a făcut fertilizare in vitro la Timişoara în cadrul programului Ministerului Sănătăţii, ar putea naşte tripleţi, după ce medicii au anunţat-o că, în urma procedurii, au fost obţinuţi trei embrioni.

Un număr de 15 femei au rămas deja însărcinate la Timişoara, în urma procedurii de fertilizare in vitro susţinută de programul Ministerului Sănătăţii începând cu anul trecut. Între acestea, o tânără de 29 de ani, care ar putea naşte tripleţi. “Tânăra este din judeţul Arad şi am anunţat-o că, în urma procedurii de fertilizare, au rezultat trei embrioni. Sarcina are în prezent şase-şapte săptămâni. În funcţie de evoluţia viitoare a sarcinii şi de decizia viitoarei mămici, vom vedea câţi bebeluşi se vor naşte, dar e foarte posibil să rămână toţi trei”, a precizat dr. Florin Dorneanu, coordonatorul Clinicii Gynatal Timişoara.

Acesta a spus că între cazurile care vin la Timişoara, foarte multe sunt din Arad. Clinica Gynatal Timişoara a depus până acum la Ministerul Sănătăţii 90 de dosare pentru FIV, dintre care 82 au fost aprobate, iar 36 de femei au făcut deja fertilizarea. Dintre acestea 15 au rămas însărcinate. Tot la Timişoara a fost anunţat succesul primei fertilizări in vitro din România prin Programul Naţional de Fertilizare derulat prin Ministerul Sănătăţii. Pacienta, care este tot din Arad, a pierdut, din păcate, sarcina, care s-a oprit din evoluţie la 14 săptămâni. „Am fost anunţat că pacienta a pierdut, din păcate, sarcina la 14 săptămâni. I s-au rupt membranele, lucru care se întâmplă foarte rar, dar se întâmplă. Oricum, noi pregătim aceste paciente şi din punct de vedere psihologic, atunci când vin la noi pentru fertilizare in vitro deoarece statistic, doar 30 la sută dintre proceduri reuşesc, iar femeile trebuie să fie pregătite, în general pentru 3 încercări de acest gen”, spune dr. Florin Dorneanu. De altfel, medicii de specialitate sunt de părere că Ministerul Sănătăţii ar trebui să susţină cel puţin 3, dacă nu 5, fertilizări in vitro pentru femeile tinere care doresc copii şi nu-i pot obţine altfel. „În alte ţări, sistemul de sănătate oferă mai multe şanşe femeilor pentru FIV. Din câte ştiu, Germania susţine un număr nelimitat de fertilizări pentru femeile până în 40 de ani, iar în Ungaria şi Bulgaria sunt susţinute între 3 şi 5 încercări pentru că una singură se dovedeşte insuficientă în multe cazuri”, a completat dr. Florin Dorneanu.

Programul MS de fertilizare in vitro şi embriotransfer va continua şi în anul 2012. Acesta va fi extins prin includerea a încă 2 clinici de specialitate din Bucureşti şi Craiova.

 Un centru medical timisorean a primit aprobare pentru fertilizare in vitro1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor