Tribunalul Militar Teritorial va decide, miercuri, dacă îl eliberează pe motive medicale pe Chiţac

3Comentarii
Tribunalul Militar Teritorial va decide, miercuri, dacă îl eliberează pe motive medicale pe Chiţac
Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti va decide, miercuri, dacă îl va elibera temporar pe Mihai Chiţac, după ce Spitalul Floreasca a trimis instanţei o adresă în care arată că fostul general este programat pentru o operaţie pentru data de 22 iunie.

Procurorul de şedinţă a cerut instanţei, la termenul de marţi, să respingă cererea de eliberare pe motive medicale formulată de Chiţac, pe motiv că INML nu a specificat dacă bolile de care suferă fostul general pun în discuţie executarea pedepsei.

Înainte de a rămâne în pronunţare, preşedintele completului de judecată, magistratul militar Radu Stancu, i-a întrebat pe gardienii care îl păzeau pe Chiţac dacă ştiu dacă trebuie ţinut încătuşat un condamnat care este dus la tratatment la spital.

Întrebarea a fost pusă de magistrat după ce, în timpul şedinţei de judecată, procurorul a luat în discuţie posibilitatea ca fostul general să fie internat sub pază, solicitare în privinţa căreia instanţa a rămas să ia o decizie. 

Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a amânat, pe 9 iunie, procesul în care Mihai Chiţac cere întreruperea executării pedepsei pe motive medicale, dosarul fiind reluat pe 16 iunie din cauză că fostul general nu a fost încă programat pentru operaţie.

Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a dispus, pe 26 mai, emiterea unei noi adrese către Spitalul penitenciar Jilava, pentru a-l programa pe fostul general Mihai Chiţac în vederea unei intervenţii chirurgicale de extirpare a splinei, sub sancţiunea aplicării amenzii.

Instanţa militară a constatat, pe 26 mai, că la dosar nu a fost depusă nicio programare în vederea efectuării operaţiei, deşi, în data de 5 mai, tribunalul a dispus o adresă în acest sens.

Totodată, instanţa a respins cererea procurorului de a solicita Institutului de Medicină Legală (IML) să precizeze dacă Mihai Chiţac suferă de o boală atât de gravă care să necesite întreruperea executării pedepsei. “Trebuie ruptă pisica în două“, a concluzionat, metaforic, procurorul, considerând că raportul IML nu este foarte clar cu privire la măsurile ce trebuie impuse în cazul fostului general.

Mihai Chiţac a declarat, pe 5 mai, că medicul Şerban Brădişteanu i-ar fi recomandat o operaţie pe cord deschis, fiindu-i recomandată şi extirparea splinei, potrivit ultimei expertize care a fost depusă la dosar.

Pe 29 martie, Mihai Chiţac s-a întors la Spitalul penitenciar Jilava, pentru a fi reîncarcerat, deoarece i-a expirat perioada de întrerupere a executării pedepsei pe care a primit-o deja în dosarul Revoluţiei de la Timişoara. Tribunalul Militar Teritorial a întrerupt, pe 29 decembrie 2008, timp de trei luni, executarea pedepsei de 15 ani de închisoare la care a fost condamnat fostul general de instanţa supremă.

Mihai Chiţac a introdus o nouă cerere în instanţă, prin care a solicitat prelungirea perioadei de întrerupere de trei luni. Tribunalul Militar Teritorial a dispus, pe 10 martie, o nouă expertiză medicală în cazul lui Mihai Chiţac, la cererea apărătorilor, care au susţinut că fostul general nu poate fi operat până la termenul la care expiră perioada de întrerupere a pedepsei şi că starea acestuia s-ar fi înrăutăţit.

Potrivit primelor expertize efectuate la INML,  Mihai Chiţac are nevoie de proteză valvulară şi pentru aceasta trebuie să facă o operaţie by-pass la inimă.

Mihai Chiţac a cerut eliberarea, pe motive medicale, din penitenciar, după ce a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare şi degradare militară în procesul Revoluţiei de la Timişoara, în acelaşi dosar cu fostul general Victor Stănculescu.

Victor Athanasie Stănculescu a părăsit, pe 12 mai, Spitalul penitenciar Jilava, după ce Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a decis să întrerupă cu un an executarea pedepsei sale pe motive medicale.

Sursa: Newsin3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor