Trei spectacole timisorene, in selectia oficiala a Festivalului National de Teatru

De Simina Bratu
1Comentariu
Trei spectacole timisorene, in selectia oficiala a Festivalului National de Teatru
© foto: Adrian Pîclișan / TNT
Teatrul Național din Timișoara (TNT) demonstrează din nou că-și merită toate aplauzele. Acest lucru a fost remarcat și de organizatorii Festivalului Național de Teatru. Astfel, nu mai puțin de trei spectacole din programul evenimentului aparțin Naționalului timișorean.

Festivalul Național de Teatru, ajuns la cea de-a 26-a ediție, va avea un program cuprinzător în care se regăsesc 40 de spectacole. Dintre acestea trei aparțin (TNT), respectiv: „Meteorul” de Friedrich Dürrenmatt, în regia lui Mihai Măniuțiu, „Prin vis” un spectacol de Pál Frenak pe scenariul lui Mátyas Varga și „Scene dintr-o căsnicie” de Ingmar Bergman, în regia lui Radu Jude.

„Sunt extrem de bucuroasă – și surprinsă, în aceeași măsură – de selecționarea celor trei spectacole ale Naționalului timișorean. Sunt trei dintre cele zece propuneri ale stagiunii 2015 – 2016 și am convingerea că, în mod just, această selecție atrage atenția asupra locului pe care îl are Teatrul Național din Timișoara în galeria teatrelor publice de referință din România – prin spectacolele sale, prin regizorii care i s-au alăturat, prin actorii care au creat personaje extraordinare.

Poate cea mai importantă oportunitate pe care o oferă participarea spectacolelor «Meteorul», «Scene dintr-o căsnicie» și «Prin vis» la Festivalul Național de Teatru este faptul că astfel putem lărgi considerabil aria de adresabilitate a acestora. În condiția esențială a teatrului ca artă vie, spectacolul este un moment irepetabil care presupune impactul, implicarea și interacțiunea emoțională, intelectuală, senzorială și, uneori, fizică dintre actori și public.

De aceea am convingerea că percepția spectacolului de teatru trebuie să fie complet nemediată de înregistrarea video a acestuia și sunt încrezătoare că următoarele ediții se vor orienta din nou spre vizionarea spectacolelor în sala de teatru, în energia întâlnirii dintre toți creatorii spectacolului, inclusiv publicul. Spectacolul de teatru are loc în timpul întâlnirii dintre oamenii de pe scenă cu cei din sală, și desigur că astfel selecționerul spectacolului de teatru are șansa celor mai potrivite percepții, atât de diferite de imaginea intermediată a camerelor de filmat, oricât ar fi de performante.

Așteptăm cu nerăbdare întâlnirea publicului din Festival cu creațiile spectacolelor Teatrului Național din Timișoara”, a transmis Ada Lupu Hausvater, managerul Teatrului Național din Timișoara.

Cea de-a 26 ediție a Festivalului Național de Teatru are loc în perioada 21 – 30 octombrie la București. Mai multe detalii aici.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor