Trei spectacole timisorene in Festivalul National de Teatru 2013

De S.P.D.
Trei spectacole timisorene in Festivalul National de Teatru 2013
Trei spectacole timișorene sunt selecționate în Festivalul Național de Teatru 2013: Adam și Eva, Gardenia și Pescărușul. Cea de-a 23-a ediție a evenimentului se desfășoară în 25 octombrie – 3 noiembrie 2013, la București.

Fiecare dintre cele trei teatre subvenționate din Timișoara are câte un spectacol în selecția oficială pe care au făcut-o publică organizatorii Festivalului Național de Teatru 2013, de la București.

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara participă la Festivalul Național de Teatru (FNT) 2013 de la București cu una dintre producţiile cele mai apreciate, dar și criticate. Spectacolul cu piesa „Gardenia” de Elżbieta Chowaniec, a fost selecționat în cadrul secțiunii „Actorii, în prim -plan”, alături de montări ale Teatrului Odeon, Teatrului Act și ArCub București. Montată pentru prima dată pe o scenă din România, „Gardenia” este „o poveste de familie, dramă a patru femei poloneze din tot atâtea generații, cea mai în vârstă născută în 1920, iar cea mai tânără în 1982. În timp ce conviețuiesc, de-a lungul secolului XX cu armonia și războiul, sărăcia și opulența epocilor, ies la iveală relațiile complicate, totuși atât de simple între mamă – fiică – bunică – străbunică. Piesa este interpretată de actrițele Tokai Andrea, Borbély B. Emilia, Lőrincz Rita și Tar Mónika. Regia îi aparţine lui Koltai M. Gábor, laureatul premiului teatral Capitala Budapesta, iar scenografia este semnată de Iuliana Vâlsan. Publicul din Timișoara poate revedea spectacolul „Gardenia”, miercuri, 18 septembrie 2013, de la ora 19:00, în Sala Studio.

Teatrul Național Timișoara va juca, în cadrul secțiunii Creatori și teatre în spectacol, „Adam și Eva”, un spectacol de Alexander Hausvater, pe muzica lui Adrian Enescu, „o poveste despre dincolo de dragoste, construind fascinantul traseu metempsihotic al celor două suflete-pereche ce nu pot fi împreună decât prin moarte”, explică secretarul literar al TNT, Codruța Popov. Distribuţia îi cuprinde pe actorii Ionuţ Caras, Ramona Dumitrean, Ion Rizea, Ana Maria Cojocaru, Mara Opriş, Colin Buzoianu, Laura Avarvari, Victor Manovici / Marius Lupoian, Alina Ilea, Matei Chioariu, Claudiu Dogaru, precum şi pe studenţii secţiei de Actorie a Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest – Flavius Retea, Isa Berger, Ionuţ Iova şi Andreea Breabănu. Publicul timișorean poate (re)vedea spectacolul „Adam și Eva” în 27 septembrie, de la ora 19:00, la Sala 2 TNT.

Tot în cadrul secțiunii Creatori și teatre în spectacol, Teatrul German de Stat Timișoara va fi prezent cu „Pescărușul” de Anton Pavlovici Cehov, prima montare a regizorului Yuri Kordonsky la Timișoara. Scenografia spectacolului este concepută de Dragoş Buhagiar, iar distribuţia montării îi reuneşte pe actorii Ioana Iacob, Horia Săvescu, Franz Kattesch, Olga Török, Rareş Hontzu, Enikő Blénessy, Anne-Marie Waldeck, Radu Vulpe, Georg Peetz, Konstantin Keidel, Aljoscha Cobeţ, Dana Borteanu, Isa Berger şi Paul Cebzan. La Timișoara, următoarea reprezentație a spectacolului este programată în 17 septembrie, de la ora 19:30, în sala Teatrului German.

Ediția a 23-a a Festivalului Național de Teatru propune o selecție de 22 de spectacole produse de teatre din toată țara, alături de o secțiune dedicată actriței Mariana Mihuț, pentru a contura „un peisaj cât mai convingător al vieții teatrale românești”, declară organizatorii. Selecţionerul unic şi directorul artistic al festivalului este criticul Alice Georgescu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor