Traviata: doza forte de romantism la Opera din Timisoara

De S.P.D.
Traviata: doza forte de romantism la Opera din Timisoara
© Traviata - (c) fotosen.ro
Favorită fără rivală în inimile celor îndrăgostiţi de operă, Traviata le aduce timişorenilor doza forte de romantism în miezul săptămânii. Eveniment al stagiunii aniversare în care Opera Naţională Română din Timişoara celebrează 65 de ani de la inaugurare, spectacolul cu opera lui Giuseppe Verdi va fi dirijat de maestrul Peter Oschanitzky (Croaţia). Rolul Violetta Valery va fi interpretat de soprana Mihaela Marcu, desemnată drept ”Cea mai bună voce din România” în cadrul Galei VIP ediția 2011, iar partenerul ei de scenă în rolul Alfredo Germont va fi tenorul Like Xing, din China.

 Montare fastuoasă a regizorului italian Mario de Carlo, spectacolul cu opera Traviata revine pe afişul Operei timişorene în seara de miercuri, 17 octombrie 2012, de la ora 19. Peste 4000 de metri de pânzeturi preţioase, şantung din Asia, dantele, paiete, strassuri şi cristale: acesta este totalul de materiale folosit la realizarea costumelor luxuriantei producţii timişorene a celebrei opere de Verdi. Fiecare dintre cele trei rochii pe care Violetta Valery le poartă în primele acte ale capodoperei lui Giuseppe Verdi este croită din 9 m de material, şantung din Asia, cu 5 straturi peste crinolina de epocă, 5 m de broderie, paiete şi cristale, iar pe splendida ei rochie roşie sunt prinse camelii. Autor al regiei, decorurilor şi costumelor spectacolului de la Timişoara, Mario de Carlo a propus design personalizat pentru fiecare dintre cele 90 de rochii şi 60 de costume de bărbaţi ale tuturor celor de pe scenă, solişti, corişti şi dansatori. Pentru femei s-au confecţionat 50 de perechi de pantofi, din piele sau din materiale asortate la rochii. Toate costumele, perechile de încălţări, perucile şi bijuteriile au fost realizate în atelierele Operei de la Timişoara.

 

Soprana Mihaela Marcu, interpreta rolului Violetta Valery, s-a născut la Timişoara şi a absolvit Facultatea de Muzică din orașul natal în cadrul Universității de Vest, cu Diploma de Master. Bursieră a CEE Musiktheater Viena, soprana și-a continuat perfecționarea artistică în masterclasses conduse de Corneliu Murgu, Vladislav Piavko, Renee Corenne.

 

Născut în localitatea Shandong din China, Like Xing a absolvit în anul 2006 Conservatorul Shenyang, la clasa profesorului Quge. Anul 2005 i-a adus un premiu special câştigat la Concursul Internaţional „Alcamo” din Italia, iar în 2007 a beneficiat de o bursa oferită de Guvernul italian şi a participat la master-class oferit de Renato Bruson şi Raina Cabaivanska la Spoletto, Italia, apoi, peste un an, la un master-class oferit de profesorul Perugina Pittavini. În luna mai a anului 2010 a cucerit Premiul I la Concursul Naţional de canto „Giulio Neri” din Siena, Italia. Like Xing a interpretat rolul titular al operei „Faust” în spectacolul care a deschis actuala stagiune a Operei din Timişoara, o grandioasă premieră care l-a avut în distribuţie pe ilustrul bas Roberto Scandiuzzi.

 

Camil Mara în rolul Giorgio Germont, Ştefania Ştefan (Annina), Ramona Zaharia (Flora Bervoix), Bogdan Zaharia, Remus Alăzăroaie, Octavian Vlaicu, Iulian Ioan Iosip, Ciprian Roman, Marius Goşa şi Mihai Prelipcian întregesc distribuţia primului spectacol cu opera Traviata în această stagiune.

 

 

 

Opera Traviata a fost montată încă în prima stagiune a scenei lirice timişorene, în 1947, fiind a doua premieră după Aida, în regia ilustrei Aca de Barbu. La conducerea muzicală s-a aflat Herman Klee. De atunci până astăzi, rolul Violleta Valery a fost interpretat la Opera Naţională Română din Timişoara de cca 100 de artiste, fiind un titlul jucat de peste 500 de ori în aceşti 65 de ani. Printre celebrele predecesoare ale Mihaelei Marcu în rolul principal s-au aflat sopranele Virgina Zeani, Elena Moşuc, Felicia Filip, Carmen Gurban, Tatiana Lisnic şi Amelia Benvenutti de la Scala din Milano.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor