Tradiţia podoabelor din sticlă

Tradiţia podoabelor din sticlă
Globurile din sticlă pentru ornarea bradului de Crăciun sunt ceva obişnuit în ziua de azi. Puţini ştiu însă că acestea au o istorie de 150 de ani, care a început în orăşelul Lauscha din sudul Germaniei. Aici exista un atelier de sticlărie încă din secolul al XVI-lea, care producea sticle, pahare, instrumentar pentru farmacii.

La mijlocul secolului al XIX-lea, un suflător de sticlă sărac lipit pământului s-a pomenit că nu are nuci şi mere ca să-şi împodobească pomul de Crăciun şi i-a venit ideea să-şi facă nişte globuri de sticlă colorată, de forma unor fructe şi nuci, pentru a nu-şi dezamăgi copiii. Astfel a început producerea ornamentelor de sticlă de diverse forme pentru bradul de Crăciun.

În 1880, acestea erau deja exportate chiar şi în America, unde erau comercializate de lanţul Woolworth. În 1923, în Lauscha a fost înfiinţată prima şcoală în care se preda arta prelucrării sticlei. După cel de-al doilea război mondial, oraşul Lauscha s-a pomenit pe teritoriul RDG-ului, iar fabrica a fost naţionalizată. Familia Muller-Blech, care se afla la conducerea ei de 13 generaţii, a fugit în RFG şi şi-a continuat activitatea în oraşul Neustadt. Câţiva dintre membrii familiei au rămas în Lauscha şi au salvat câte mulaje au putut.

Ca să le trimită în vest fără a fi oprite la vamă, au recurs la un subterfugiu: bătrâna doamnă Muller-Blech îi trimitea micului ei nepot Klaus pacheţele cu jumătăţi de mulaje, însoţite de textul: „Iată nişte mulaje ca să ai cu ce să te joci în nisip“. După câteva săptămâni, trimitea şi cealaltă parte a mulajelor respective… În prezent, fabrica din Lauscha produce anual 5 milioane de globuri pentru pomul de Crăciun.

Sursa: Agenda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor