Topul salariilor rectorilor din Timisoara

De T. Ex.
Reactualizat la:
6Comentarii
Topul salariilor rectorilor din Timisoara
© TION: Topul salariilor rectorilor din Timisoara
Declaraţiile de avere depuse de rectorii universităţilor timişorene îi plasează pe aceştia destul de jos în topul salariilor între colegii de breaslă. Un top al sumelor pe care le câștigă rectorii, întocmit de Coaliţia pentru Universităţi Curate îl include doar pe şeful Universităţii Politehnica Timişoara, dar pe ultimul loc între primii 20.


Salarii mici din leafa de rector, dar sume bune din cercetare. Aceasta este concluzia analizării declaraţiilor de avere ale şefilor universităţilor timişorene. Dacă Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara şi Universitatea Politehnica sunt extrem de transparente, având publicat pe site-ul propriu declaraţiile de avere ale şefilor, nu acelaşi lucru se poate spune despre Universitatea de Vest Timişoara şi cea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, unde nu am găsit respectivele documente. Marilen Pirtea, şeful UVT, are declaraţia depusă la Agenţia Naţională de Integritate. În ceea ce îl priveşte pe noul rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, Popescu Cosmin Alin, nu am găsit încă o declaraţie de avere a acestuia. Este drept, declaraţiile de avere se referă la veniturile din anul 2014, ultima depunere având loc la jumătatea anului trecut. Popescu este singurul rector numit în noul mandat, la conducerea restului instituţiilor fiind vorba de continuitate pe post.

Revenind la salarii, şeful Universităţii Politehnica Timişoara, Viorel Şerban, are înregistrat un venit salarial de 131.096 de lei. Dar, Şerban s-a dovedit un bun cercetător, el notând la acest capitol 42.908 lei. De asemenea, el a obţinut 881 de lei din arenda unui teren agricol, 429 de lei pentru prezenţa în comisia de doctorat a Universităţii din Craiova, respectiv 700 de lei pentru prezenţa în aceiaşi comisie, dar la Universitatea Tehnică din Cluj.

Marilen Pirtea, şeful de la Universitatea de Vest Timişoara, a avut un salariu şi mai mic, dar a fost un cercetător şi mai prolific decât colegul său de la Politehnica: 87.081 de lei din salarii, respectiv 58.826 de lei din cercetare. El a mai primit şi 4.100 de lei din plata cu ora pentru prezenţa la clasă cu studenţii. Pirtea stă bine şi la categoria alte venituri: 2.888 de lei pentru exercitarea funcţiei de membru în consiliul de conducere al Aeroportului Internaţional Timişoara, respectiv 10.556 de lei de la societatea Prospecţiuni Bucureşti. Vă reamintim că în august 2015 Pirtea a renunţat la candidatura pentru o nouă funcţie de conducere în cadrul Aeroportului, chiar dacă fusese deja admis pentru continuarea pe funcţie în noul consiliu de administraţie.

Marius Raica, cel care conduce pentru un nou mandat destinele Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara, a fost mai bine plătit decât colegul de la UVT, dar a fost un cercetător cu activitate destul de redusă: 92.212 lei din salariu, respectiv 4.091 lei din cercetare. Nu are înregistrate alte venituri.

După cum am menționat, pentru noul rector al USAB, Popescu Cosmin Alin, nu am descoperit în baza de date a ANI o declaraţie de avere. De asemenea, un astfel de document nu este prezent nici pe site-ul universităţii.

Odată cu (re)numirea pe funcţiile de rectori, cei în cauză vor putea aproba ajustarea veniturilor realizate din salarii. Din păcate, bazându-ne pe analiza declaraţiilor de avere, aceste eventuale rectificări salariale le vom putea descoperi doar în 2017, an în care se vor raporta sumele câştigate în 2016, după ce au avut loc alegerile pentru rectori.

Alte articole pe aceeași temă:

Rectorii universitatilor timisorene sunt destul de bine cotati la capitolul venituri6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor