Tony Blair îşi anunţă retragerea

Tony Blair
Tony Blair
LONDRA – Se aşteaptă ca joi premierul Marii Britanii, Tony Blair, să anunţe un calendar al retragerii din funcţie. Se crede că premierul va face mai întâi anunţul într-un cadru restrâns, la o întâlnire cu cei mai importanţi miniştri.

Domnul Blair va rămâne premier pentru încă şase sau şapte săptămâni, timp în care partidul îi va căuta un succesor.

Anunţul privind retragerea lui Tony Blair nu este o surpriză. Deşi nimic nu este confirmat la nivel oficial, retragerea premierului Blair este aşteptată de mai multe luni de zile.

După ce va anunţa că are de gând să se retragă, în partidul de guvernământ, Laburist, va începe competiţia pentru un succesor.

Totuşi, pentru această funcţie pare a exista un singur candidat: Gordon Brown, actualul ministru de finanţe. În timpul campaniei, Tony Blair nu intenţionează să “dispară” din ochii publicului, dimpotrivă, are un program încărcat, inclusiv câteva vizite peste graniţă.

Premierul Blair este contestat de mai multe luni de zile în propriul său partid, Laburist. Anunţul privind calendarul retragerii nu va face altceva decât să creeze un cadru în care politicienii vor putea spune public lucruri care se spun demult în spatele uşilor închise.

Iar principala preocupare a laburiştilor în aceste zile este de a contracara ascensiunea Partidului Conservator, înainte de alegerile generale aşteptate peste doi ani.

Comentarii acide în presa britanică

“Astăzi, este începutul sfârşitului”, remarcă Guardian, “mâine Tony Blair îşi va face publică susţinerea pentru Gordon Brown”. Brown trebuie să înveţe din greşelile pe care le-a făcut Blair, crede Guardian.

Prima ar fi aceea că trebuie recurs la intervenţia militară numai dacă toate mijloacele paşnice de intervenţie au fost epuizate şi numai pe baza unor fapte probate. Guardian se referă la campania din Irak. A doua că numai o Europă unită, care vorbeşte pe o singură voce, poate fi un partener strategic pentru Statele Unite.

Independent scrie că, deşi Tony Blair îşi dă demisia din funcţia de lider al Partidului Laburist, va rămâne în funcţia de premier încă şase ori şapte săptămâni.

“Tony Blair dă mai multe concerte de la revedere decât Frank Sinatra. Am avut parte de o despărţire cu lacrimi la conferinţa partidului de anul trecut, din Octombrie, precum şi de un adio mai proaspăt în această săptămână, în Irlanda de Nord.”

În aceiaşi notă ironică scrie şi Daily Telegraph.

“Primul ministru vede în mod clar plecarea sa drept o tragedie în 50 de zile, timp în care o naţiune recunoscătoare va avea şansă după şansă să-şi ia la revedere de la cel mai mare om de stat pe care l-a văzut lumea vreodată.” Daily Telegraph mai scrie că “mulţi dintre parlamentarii partidului său consideră că ar fi trebuit să plece demult.

Times scrie că prima oprire a ultimului turneu efectuat de Tony Blair în calitate de prim ministru va fi Franţa, unde va merge chiar mâine.

“Săptămâna viitoare, va merge probabil la Washinton pentru ultima dată în calitate de prim ministru pentru a-l vederea pe preşedintele Bush, cealaltă jumătate a unui parteneriat care, după cum spun mulţi parlamentari laburişti, a scurtat cariera lui Tony Blair din pricina lipsei de popularitate a războiului din Irak.”

“Un război de care nu era nevoie îl costă pe Tony Blair respectul după care tânjeşte” constată Financial Times. “Oricare ar fi bilanţul intern al guvernării Blair, ea e umbrită de un nor groaznic de întunecos: nici unul dintre cei care au votat pentru domnul Blair în 1997 ori în 2001 nu a votat pentru invadarea Irakului”, mai scrie Financial Times.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor