Tony Blair depune mărturie vineri în legătură cu implicarea Marii Britanii în războiul din Irak

1Comentariu
Tony Blair depune mărturie vineri în legătură cu implicarea Marii Britanii în războiul din Irak
Tony Blair va depune mărturie vineri în faţa comisiei de anchetă asupra angajamentului Marii Britanii în Irak, în timp ce manifestanţii intenţionează să protesteze faţă de această decizie extrem de controversată, relatează AFP.

Fostul premier va fi audiat circa şase ore, timp în care va încerca să-şi justifice decizia de a implica ţara în 2003 în războiul din Irak alături de SUA. La aproape şapte ani după decizie, Tony Blair rămâne foarte criticat pentru implicarea a 45.000 de militari în acest conflict, în pofida absenţei unei rezoluţii ONU şi a opoziţiei britanicilor.

Semn al faptului că acastă audiere este extrem de aşteptată, comisia a fost nevoită să organizeze o tragere la sorţi pentru public, fiindcă altfel sala ar fi fost neîncăpătoare.

Mai mult de 3.000 de persoane au cerut să asiste la audiere, dar numai 80 au primit acest drept.

Tony Blair va fi întrebat despre momentul precis în care a implicat ţara în războiul din Irak şi dacă s-a bazat pe consilierul juridic al guvernului britanic, Peter Goldsmith, care trebuia să determine dacă intrarea în război era legală. Comisia va încerca să afle şi dacă el a manipulat sau exagerat informaţiile de care dispunea despre presupusa ameninţare a armelor de distrugere în masă.

După şapte ani, 52% dintre britanici cred că Tony Blair i-a indus deliberat în eroare, spunând că Saddam Hussein avea astfel de arme. Opozanţii sunt pe picior de război. Ei vor avea o serie de proteste cu ocazia audierii.

Sursa: Newsin1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor