Toamna in largul ei la Muzeul Satului Banatean: timisorenii au facut coada la ceaune, la Festivalul Culinar Multietnic

De Roxana Deaconescu
Toamna in largul ei la Muzeul Satului Banatean: timisorenii au facut coada la ceaune, la Festivalul Culinar Multietnic
© TION: Toamna in largul ei la Muzeul Satului Banatean: timisorenii au facut coada la ceaune, la Festivalul Culinar Multietnic
Sărbătoare în toată regula la Muzeul Satului Bănățean. Timișorenii au profitat din plin de vremea bună din prima parte a zilei și au ieșit, cu mic, cu mare, la muzeul de la Pădurea Verde, la Festivalul Culinar Multietnic. Au făcut coadă la ceaune, unde au fost așteptați cu papricaș, sarmale, tocăniță de „vițăl”, varză cu berbecuț, fasole cu cârnați, mici, coaste de porc și alte bunătăți. Cei care nu și-au umplut șpaisul pentru iarnă au profitat să-și cumpere legume sau zacuscă ori alte de-ale gurii direct în borcane.

Varză, conopidă, ardei, gogoșar, cartofi, ceapă sau usturoi sunt doar câteva dintre legumele întinse pe aleile de la Muzeul Satului Bănățean. Festivalul Culinar Multietnic a avut de toate pentru toți, de la brânză și mezeluri făcute în casă, până la miere, colac secuiesc, plăcinte cu fel de fel de umpluturi, coniac din Banat și nelipsitul rachiu – „izvorul ideilor și uitarea necazurilor”. Cei mai mici dintre timișoreni s-au putut da cu un trenuleț sau cu mașinuțe, iar cei mari au putut trage cu pușca.

Vizitatorii festivalului au făcut efectiv coadă la grătare și ceaune, fiind îmbiați de mirosul de mâncare încă de la poarta muzeului. Au fost așteptați de comercianți cu „tocăniță de vițăl” – 15 lei porția, varză cu berbecuț – 12 lei porția, fasole cu cârnați – 15 lei porția, papricaș cu 10 lei, hamsii, mici și alte de-ale gurii. O sarma cu smântână costa 2,5 lei, iar pâinea de Pecica s-a dat ca pita caldă, astfel că după ora 15 nu se mai găsea nicio felie la festival.

Pe lângă plăcinte, care aveau prețuri diferite în funcție de umplutură, timișorenii au putut mânca și câte o porție de bulz cu 10 lei. Toate bucatele au fost stropite din belșug cu vin fiert sau bere, iar atmosfera a fost întreținută de diverse formații din Banat.

Festivalul Culinar Multietnic își închide porțile duminică seară, așa că cei care n-au ajuns sâmbătă pot face o plimbare la Muzeul Satului Bănățean și în ultima zi din săptămână. Intrarea este liberă.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !