Tinerii timiseni nu sunt interesati de recalificarea profesionala

Tinerii timiseni nu sunt interesati de recalificarea profesionala
Interes scăzut pentru dobândirea de noi capacităţi profesionale. Deşi ar putea beneficia gratuit de specializare sau recalificare profesională, tinerii din Timiş preferă să se distreze decât să înveţe ceva nou.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în colaborare cu societatea timişoreană Psiho Profil derulează, de anul trecut, proiectul intitulat „Şanse pentru Tineri”. Finanţarea este asigurată din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Regional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Din păcate, reacţiile celor vizaţi nu au fost întotdeauna pozitive. „Unii nu mai vin la cursuri, alţii preferă să se ducă la Timiş sau la bere, alţii îşi pierd interesul pe drum”, am aflat de la Marcel Iordache, reprezentantul Psiho Profil. Deşi au fost disponibile 240 de locuri pentru cursurile de pregătire incluse în program, doar 151 de tineri şomeri au fost introduşi în baza de date a proiectului şi doar 127 au şi urmat cel puţin unul dintre cursurile de pregătire profesională. În mod normal, fiecare dintre cei incluşi în prograul de pregătire trebuie să-şi aleagă şi să urmeze patru dintre cele şase cursuri disponibile. Doar 74 de persoane au reuşit să şi finalizeze modulul de patru cursuri şi să obţină o diplomă de absolvire. În unele cazuri, totuşi puţine, a fost chiar nevoie de pregătire în domeniul cititului sau a socotitului elementar, participanţii lipsind în tinereţe de la şcoală. „Cursanţilor li se oferă posibilitatea să înveţe noţiuni elementare, cum să-şi facă un CV sau cum să se prezinte la un interviu pentru angajare”, am mai aflat de la Florin Unguraş, reprezentantul AJOFM în proiect.

Probleme cu dobândirea banilor

Şanse pentru tineri” pare un program interesant dar se derulează destul de greu, fiind afectat de birocraţie şi de cash-flow-ul destul de greoi. Societatea Psiho Profil a fost nevoită să investească o grămadă de bani din fonduri propri, mai bine zis din credite bancare, urmând să primească banii europeni de la autoritatea de management pe măsura derulării iniţiativei. Se pare că banii ajung cu dificultate sau chiar deloc la cei din proiect. „Noi am investit tot ce am avut, avem credite luate de la bancă pentru care se plătesc lunar rate. Din păcate, banii care ar fi trebuit să-i primim de la autoritatea de management vin foarte greu, iar în ultimele luni nu am mai reuşit să primim nimic. E vorba de sume de peste un miliard de lei vechi care nu au mai fost viraţi în cont. Noi primim tot timpul promisiuni, dar nimic nu se concretizează”, a mai declarat Marcel Iordache.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor