„Tinerii nu se implică“

„Tinerii nu se implică“
REŞIŢA – Relu Ciubotariu este preşedintele Ligii Studenţilor (Universitatea „Eftimie Murgu“) din aprilie 2007.

Timpul: Cum ai găsit Liga – ce „moştenire“ bună şi ce puncte slabe sau mai puţin slabe ai găsit?

R.C.: Nu este vorba despre „punctele slabe“ găsite. Mi s-a părut că cei mai mulţi studenţi percep Liga ca fiind un loc unde se întâlnesc, mai bifează o discuţie, o bârfă şi apoi mergem acasă. Sunt convins că Liga e mai mult decât atât, este o pârghie de reprezentare a vieţii de student şi cea mai bună cale de relaţionare şi dialog cu dascălii. Mă refer la dialogul din afara orelor de curs.

Timpul: Studenţii reşiţeni nu ştiu prea multe despre Ligă. Implicit nici tinerii Reşiţei. Ce activităţi întreprinde Liga în mod normal?

R.C.: Activităţile sunt diverse. Bunăoară, Liga este cea care poate face demersurile necesare în menţinerea şi lărgirea drepturilor studenţeşti. Este primul for care poate rezolva o nemulţumire a unui student, indiferent de natura ei, cu condiţia ca acuzele să fie fondate şi făcute cu responsabilitate, adică în scris. Este primul for care poate rezolva o nemulţumire a unui student, cu condiţia ca acuzele să fie fondate şi făcute cu responsabilitate, adică în scris. Conducerea universităţii nu a refuzat niciodată să răspundă unor sesizări nemulţumitoare. Diferenţa este ca nouă studentul ni se adresează cu mai mult curaj. Liga studenţilor este implicată în activităţile de divertisment ale universităţii. Exemplul cel mai cunoscut este Balul bobocilor. Dar se poate implica, şi asta încerc să fac în acest moment, şi în scrierea de proiecte cu finanţări externe. Am organizat târgul de turism, tocmai în ideea de a atrage studenţii în activităţi care fac parte deja din specializările pe care le fac în universitate. Liga are ca scop reprezentarea intereselor studenţilor. Liga studenţilor are reprezentanţi în consiliile profesorale ale facultăţilor cât şi în Senatul universităţii care participă, alături de reprezentanţii cadrelor didactice, la luarea deciziilor în sensul unei bune desfăşurări a activităţii de învăţământ în Universitatea „Eftimie Murgu“ Reşiţa.

Timpul: Ce greutăţi întâmpinaţi, de obicei?

R.C.: Lipsa de interes a studenţilor. Ne zbatem pentru drepturile lor, încercăm să dăm studenţilor nu numai burse şi tabere gratuite, transport redus sau taxe de şcolarizare cât mai mici, cât şi posibilitatea de exprimare. Sunt o mulţime de proiecte la care putem lua parte, dar nu avem pe cine să delegăm ca şi reprezentanţi. Mă refer nu doar la activităţi din cadrul UEM, ci şi la acţiuni desfăşurate pe plan naţional sau regional. În acest an am organizat târgul de turism chiar în incinta universităţii. Nu am avut nici un student de la specializarea marketing sau turism care să facă parte din grupul de organizare. Vin numai dacă îi trimit profesorii, adică din obligaţie. Nu mi se pare normal să se întâmple aşa ceva, ci din contră ar trebui să vină din proprie iniţiativă. Dacă îmi aduc bine aminte, tot în cotidianul „Timpul“ am citit câteva păreri ale unor studenţi, păreri în care sugerau că doresc să facă mai multă practică. Ei bine, îi aştept pe viitor la noi, la Liga studenţilor, tocmai pentru a le oferi posibilitatea să facă practică alături de noi.

Timpul: Ce îşi propune Liga pentru viitor?

R.C.: Dorim să promovăm cât mai multe proiecte prin care să ne implicăm în lansarea viitorilor absolvenţi pe piaţa muncii. Este un proiect ambiţios, dar realizabil. Sunt studenţi care termină cu medii mari facultatea şi nu sunt angajaţi. Încercăm să dăm posibilitatea unui loc de muncă încă de pe băncile facultăţii, prin proiecte de colaborare cu diverşi agenţi economici. Aş vrea să atrag şi administraţia publică locală în acest sens. Măcar pe acest plan, pentru că, în ceea ce priveşte acceptarea noastră ca şi entitate organizatorică în diverse manifestări culturale desfăşurate la nivelul oraşului, ni s-a închis uşa în nas sau ni s-a luat proiectul cu zâmbetul pe buze, s-a băgat într-un sertar şi a rămas acolo. Ca să nu mai spun că o parte din ideile noastre de acţiuni au fost surse de inspiraţie, dar fără sa fim şi noi implicaţi.

Carte de vizită

Data şi locul naşterii: 19.09.1976, Reşiţa.

Stare civilă: căsătorit.

Studii: student în cadrul UEM, anul IV, Ingineria Materialelor şi anul I, Asistenţă Socială.

Profesie: 8 ani în cadrul C.S.R. (actual TMK), meseria de sudor în secţia RMAS şi, în prezent referent, treapta a III-a în Centrul de Plasament „Apartamentul“ din cadrul Consiliului Judeţean.

Oana Copocean

oana.copocean@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor