Tinerii, invitaţi să se facă manageri publici

1Comentariu
Tinerii, invitaţi să se facă manageri publici
La sugestia Uniunii Europene, mai marii din administraţie au fost nevoiţi să gândească organizarea unor postrui de manageri publici, câte unul pentru fiecare instituţie de stat. Iar cum această funcţie presupune şi specializare, a fost lansat programul intitulat „Schema Tinerilor Profesionişti” (Young Professionals Scheme – YPS).

Ministerul Administraţiei şi Internelor, organizatorul programului european, a demarat al patrulea ciclu de pregătire, tinerii cu iniţiativă care vor să devină manageri publici au timp să se înscrie în cursa ce va începe în 7 martie. Formularul de înscriere se găseşte pe pagina de internet www.yps.ro, iar data limită de depunere a candidaturilor este 27 februarie, am aflat marţi, la palatul Administrativ, unde specialiştii de la minister au organizat o prezentare locală a programului. Tinerii, trebuie să aibă vârsta până în 35 de ani, ei vor fi şcoliţi din fonduri de la UE, pe parcursul a câteva luni, ulterior având asigurat, teoretic, un post de manager în administraţie. În acest moment, în Timiş, există doar trei manageri publici, care au urmat cursuri de pregătire la Institutul Naţional de Administraţie (INA) şi într-o instituţie publică din statele vechi membre ale UE. Ulterior desăvârşirii pregătirii profesionale, absolvenâii vor trebui să se angajeze şi să lucreze cel puţin cinci ani într-o instituţie publică din România. În caz contrar, absovenţii vor trebui să returneze toate costurile aferente pregătirii. Pentru stagiul de pregătire desfăşurat în ţară, la INA, viitorii managerii primesc 1.000 de lei pe lună, iar pentru stagiul din străinătate, ulterior celui din ţară, tinerii vor primi 1.100 de euro pe lună, plus cheltuielile de transport în ţara respectivă.

Postul merită efortul depus

Unul dintre cei care au studiat şi a devenit manager public este Leo Barbu, el activând în acest moment la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timiş. Barbu, prezent ieri la discuţii a absolvit cursurile de manager public în anul 2006. „Pot să spun că a fi manager public înseamnă să primeştu o şansă ca lucrurile bune să ţi se întâmple. Cel de-al doilea stagiu de pregătire l-am făcut la Bruxelles, la biroul de reprezentare al Consiliului Judeţean Cluj. Celor care se vor înscriere la cel de-al patrulea ciclu de pregătire vreau să le spun să nu plece de la ideea că este un pas pentru un salariu mare. Salariul unui MP este într-adevăr un salariu bun, însă rolul nostru nu se limitează la atât”, a declarat Leo Barbu. Alături de el, în Timiş mai activează alţi doi manageri publici, unul la Consiliul Judeţean Timiş şi unul la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor