Tineri studenti la Medicina ii invata pe elevii din Timis sa salveze vieti prin cursuri gratuite de prim ajutor

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
1Comentariu
Tineri studenti la Medicina ii invata pe elevii din Timis sa salveze vieti prin cursuri gratuite de prim ajutor
Un grup de tineri entuziaști din Timișoara, studenți la Medicină, organizează cursuri gratuite, în școli, în care îi învață pe elevi cum să acorde primul ajutor. În România s-au petrecut deja destule tragedii, iar oamenii nu au știut ce să facă atunci când trebuiau să acorde primul ajutor unei persoane aflate în pericol. Voluntarii organizației European Medical Students’ Timișoara Association(EMSA-Tm) au demarat aceste workshopuri și nu se opresc…

În total au reușit să pregătească aproximativ 200 de elevi, totul cu o singură echipă, formată din 11 voluntari. Anul acesta echipa s-a extins la 34 de voluntari, împărțiți în trei grupe. Tinerii studenți la medicină doresc să ajungă și la școlile de la satele și orașele mai mici din județ, unde există o nevoie mai pronunțată pentru astfel de cursuri.

„Suntem tineri, încrezători, iar scopul nostru comun de a salva vieți, ne-a adus împreună. Proiectul nostru din cadrul EMSA-Tm își propune să educe populația tânără (de liceu/facultate) din Timișoara, în cazul situațiilor de urgență, mai precis în a acorda primul ajutor. Măsurile de prim-ajutor, esențiale oricărui individ dintr-o societate, nu îți sunt predate în mod normal în școală, în ciuda faptului că te poți confrunta cu situații limită în orice moment al vieții tale. De ce să fi prins nepregătit? Am decis că e timpul să facem ceva în privința asta, și dacă nu noi, ca studenți la medicină și totodată tineri energici, atunci cine să fie mai potrivit pentru schimbare?”, transmit inițiatorii acestei acțiuni.

Workshop-urile implică pregătirea în domenii precum: recunoașterea unei urgențe, asigurarea teritoriului, resuscitare cardio-pulmonară, tehnici de hemostază, imobilizarea unei fracturi, comportamentul potrivit în cazul accidentelor de mașină, hipo/hipertermii, intoxicații, otrăviri, metode de bandajare, etc. O echipă de voluntari are capacitatea de a pregăti într-o singură sesiune un maxim de 35 de elevi.

Până acum, cinci licee din Timișoara au beneficiat de acest curs: Colegiul Național „C.D.Loga”, Colegiul Național Bănățean, Colegiul Pedagogic “Carmen Silva”, Liceul Teoretic “Grigore Moisil”, Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau” și o organizație studențească: Liga AC- studenți de la Politehnică.

Dacă directorii sau profesorii din școli doresc acest curs pentru elevii lor, îi pot contacta pe tinerii studenți. Îi puteți scrie lui Luncă Raichici Daniel, coordonatorul proiectului „Primul ajutor în școli” pe luncaraichici.daniel@gmail.com.

Pe pagina de Facebook se pot vedea imagini cu acțiunile desfășurate până acum.

„Ne dorim să pregătim cât mai mulți elevi, și cât mai bine. Așadar proiectul nostru nu se va desfășura ca o simplă lecție sau ca o predică, ba dimpotrivă, fiecare dintre participanți va trebui să pună el mâna și să facă multă practică (construită sub forma de mini-workshopuri) și să acumuleze câteva noțiuni teoretice de bază, ca totul să aibă un sens”, transmit tinerii studenți la Medicină.

Aspectul logistic al proiectului a fost acoperit în totalitate de Rotary Club Timișoara Cosmopolitan. Componenta umană a fost acoperită de către voluntarii organizației European Medical Students’ Timișoara (EMSA-Tm).

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor