Timisul, campion la exporturi in regiunea de vest

3Comentarii
Timisul, campion la exporturi in regiunea de vest
Judeţul Timiş se menţine în topul naţional al exportatorilor, ocupând locul trei, după Bucureşti şi Argeş. Mai mult, realizează peste jumătate din totalul exporturilor din regiune, fiind urmat, la mare distanţă, de Arad. Domeniul automotive, specializat în realizarea de piese pentru sectorul auto, ocupă o pondere importantă în producţia timişeană trimisă la extern.

Cu o medie lunară de aproape 250 de milioane de euro, exportul realizat de industria timişeană plasează judeţul pe podiumul naţional. Ultimele date statistice estimate (la nivelul lunii septembrie 2010) arată că Timişul ocupa locul trei în România, în funcţie de valoarea produselor industriale trimise la export, cu o valoare totală de aproape 287 milioane de euro. Pe primul loc s-a situat Bucureştiul, cu peste jumătate de miliard de euro, respectiv Argeşul, „propulsat” mai ales de vânzarea de autoturisme Dacia, cu 330 milioane de euro.

Revenind la Timiş, să spunem că acesta realizează aproape 60% din totalul exporturilor din regiunea de vest, fiind de departe principala putere economică din zonă. Pe următorul loc se clasează Aradul, cu doar 33% din volumul produselor trimise la extern.

Industria produselor automotive continuă să aibă o pondere importantă în structura exporturilor, dar pe lista creşterilor importante se menţine şi industria uşoară. Faţă de luna august, cea mai mare creştere, de peste 21 milioane de euro, a avut loc la categoria maşinilor şi a aparaturii şi echipamentelor electrice. Ceea ce reprezintă o veste bună, Timişul fiind astfel considerat un exportator de produse finite cu grad înalt de prelucrare şi nu de materii prime.

Balanţa comercială a Timişului se menţine pozitivă, exporturile fiind mai mari decât importurile.

M. Hoster3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor