Timisul are 4 asistenti medicali comunitari. Ii trebuie 316.

De Delia S. Barbu
Timisul are 4 asistenti medicali comunitari. Ii trebuie 316.
Asistentul medical comunitar – adică persoana care intră din casă în casă, în sat sau oraş, pentru a vorbi familiilor despre vaccinări, prevenţia bolilor, pentru a supraveghea gravidele sau nou născuţii, pentru a monitoriza bolnavii de TBC sau cei cu cancer – este încă o persoană …rară. Din cei 316 asistenţi medicali comunitari câţi ar avea nevoie Timişul, în prezent sunt angajaţi doar 4.

„Importanţa acestor specialişti vine din faptul că ei lucrează la firul ierbii. Sunt cei care merg acolo unde trăieşte omul, în casa lui, se ocupă de familie, de la nou născut la vârstnic. Adică le vorbesc familiilor despre importanţa vaccinărilor, a igienei pentru sănătate. Supraveghează femeile gravide sau nou născuţii, urmăresc tratamentul unor boli precum TBC sau cancer la bolnavii din comunitate şi fac legătura între aceşti oameni şi medicul lor de familie. Asistenţii medicali comunitari ţin de primării şi sunt, de obicei, ca formare, asistenţi medicali. În prezent, în Timiş sunt doar 4 asistenţi medicali comunitari angajaţi, deşi un studiu arată că, după gradul de accesibilitate la serviciile medicale, e nevoie de 316 de astfel de specialişti. În Timiş, noi am înfiinţat la Jamu Mare şi Curtea două centre medicale de asistenţă medicală comunitară”, explică prof. univ. Ana Muntean, de la Universitatea de Vest Timişoara.

UVT face parte dintr-un amplu proiect început în 2009 de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar (SNSPMPDS). Proiectul intitulat Promovarea incluziunii sociale prin dezvoltarea resurselor umane şi instituţionale din asistenţa medicală comunitară include 10 judeţe din vestul şi centrul ţării, între care Timiş, Arad, Caraş Severin şi Hunedoara.

„Proiectul a început cu o cercetare privind nevoia de asistenţi medicali comunitari şi de formare a lor. După cercetare s-a construit un Manual pentru formarea asistenţilor medicali comunitari şi, la Timişoara şi Târgu Mureş au avut loc cursuri de formare, rezultând 488 de asistenţi medicali comunitari în întreaga ţară. În Timiş, în cadrul proiectului au fost formaţi 25 de asistenţi medicali comunitari. Ei pot fi oricând angajaţi de către primării pentru a face o muncă extraordinară pentru sănătatea comunităţii unde activează. La solicitarea Ministerului Sănătăţii, care pregăteşte Legea sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică Timiş, am trimis deja la Bucureşti rezultatele studiilor noastre. În plus, ne dorim ca SNSPMPDS să preia formarea continuă a unor astfel de specialişti”, a mai spus prof. univ. Ana Muntean.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !