Timisul a obtinut 14,2 milioane de euro fonduri europene pentru fermieri

De Marcel Hoster
1Comentariu
Timisul a obtinut 14,2 milioane de euro fonduri europene pentru fermieri
© TION: Timisul a obtinut 14,2 milioane de euro fonduri europene pentru fermieri
Județul Timiș beneficiază de 14,2 milioane de euro, finanțare europeană pentru proiectele depuse de fermieri prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală. Deşi bani ar fi destui, bănăţenii nu sunt tipul de solicitanţi de fonduri europene care să nu ducă la bun sfârşit un proiect depus. Există o temere, oamenii din această regiune chibzuiesc mult până ajung să solicite asemenea finanţări, dar şi gradul de eşec din anii trecuţi este extrem de scăzut, faţă de alte regiuni din România, unde eşecul se manifestă la o scară mult mai mare, spun responsabilii în domeniu.


Un total de 151 de proiecte au fost selectate în judeţul Timiş pentru a beneficia de finanţare pe diferite măsuri, în cadrul proiectelor de dezvoltare rurală. Valoarea totală a acestora este de 14,2 milioane de euro, am aflat de a Iulian Bucătaru, director general adjunct al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 5 Vest Timişoara. Timişul rămâne cel mai puternic din punct de vedere economic din Regiunea Vest.

„Un număr de 422 de proiecte au fost selectate în Regiunea Vest, iar dintre acestea 151 sunt din Timiş. Dintre acestea, pentru 110 au fost semnate deja contractele de finanțare europeană”, a declarat Bucătaru.

Cele mai importante proiecte sunt, surprizător, ambele în industria laptelui.

„Două proiecte depuse pe Măsura 4.2, Sprijin pentru procesarea şi marketingul produselor agricole. Mai precis, este vorba despre un producător cunoscut în Timiş pentru procesarea laptelui, care va beneficia de un proiect în valoare de patru milioane de euro, din care două milioane finanţare nerambursabilă, respectiv de o fermă din domeniul zootehnic, al vacilor, din Coşteiu, care va fi parte la un proiect de 1,7 milioane de euro”, a mai explicat Iulian Bucătaru.

În total, în Timiş au fost depuse un total de 265 de proiecte, doar un număr de 48 fiind declarate neeligibile, restul fiind fie semnate deja în curs de semnare, iar alte sunt 66 pe lista de așteptare

„E mai bine ca în alţi ani. Majoritatea solicitanţilor au în echipă un consultant de specialitate. Regiunea e pe primul loc în ţară, iar Timişul pe primul loc în regiune”, a mai spus Bucătaru.

Cele mai multe solicitări de finanţare au fost depuse pe măsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, dar şi 4.1 – Investiţii în exploataţii agricole și 4.2 – Sprijin pentru procesarea şi marketingul produselor agricole.

În total, în Timiş au fost 151 de proiecte selectate spre finanţare, în valoare de 14,2 milioane de euro. Regiunea Vest se mai remarcă prin gradul foarte scăzut de proiecte eşuate din anii trecuţi, faţă de alte regiuni. Dacă ne gândim că Timişul domină total solicitarea de finanţări în zonă, putem spune că bănăţenii sunt oameni cumpătaţi atunci când vine vorba de asemenea finanţări.

„Cei de aici sunt oameni aşezaţi, care nu se duc cu capul înainte, ca şi în alte regiuni, unde eşecul este mult mai ridicat. Pe mine mă interesează nu să am un proiect bine depus, ci să am unul bine dus la final”, a încheiat Iulian Bucătaru.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor