Timişorenii sunt invitaţi să aprindă lumânări pentru eroii Revoluţiei

3Comentarii
Timişorenii sunt invitaţi să aprindă lumânări pentru eroii Revoluţiei
Timişorenii sunt aşteptaţi, vineri, în Piaţa Maria, locul de unde a pornit Revoluţia în decembrie 1989. Lumea se va îndrepta cu lumânări şi torţe spre centru. Făcliile vor fi aşezate pe treptele Catedralei Mitropolitane, în memoria celor ucişi în acel decembrie sângeros, dar eliberator. Primăria va organiza apoi un spectacol de aducere aminte şi cinstire a eroilor, la Operă.

Programul comemorativ din 18 decembrie a început de dimineaţă, când membrii Asociaţiei Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara au plecat, din faţa primăriei, într-un pelerinaj la monumentele Eroilor Revoluţiei din oraş. Au avut loc depuneri de coroane şi au fost aprinse lumânări la monumentele ridicate în memoria timişorenilor căzuţi în Revoluţia din Decembrie 1989.

La ora 12, la sala de consiliu a primăriei va fi organizată o întâlnire pe tema evenimentelor din decembrie 1989 la care vor participa reprezentanţi ai oraşelor înfrăţite cu Timişoara.

Între orele 16-19, Asociaţia „Victoria” a Luptătorilor în Revoluţie din Timişoara va organiza, la sala mare a Consiliului Judeţean Timiş, un simpozion-dezbatere având ca temă „Revoluţia Română din decembrie 1989 – fapte, semnificaţii şi implicaţii – ediţia 20, partea I”.

La ora 17, municipalitatea va porni oficial iluminatul arhitectural al clădirii de pe strada Timotei Cipariu nr. 1 din Piaţa Maria, imobilul Bisericii Reformate Timişoara Cetate, fosta casă parohială a pastorului Laszlo Tokes. Timişorenii sunt invitaţi să plece de acolo, cu torţe şi lumânări în mâini, spre Catedrala Mitropolitană. Lumânările vor fi puse pe treptele Catedralei, pentru cei ucişi în decembrie 89, iar un preot va rosti o rugăciune. Oamenii sunt invitaţi la Catedrală, să aprindă o lumânare pentru eroii-martiri ai Revoluţiei.

Recviem pentru eroii Revoluţiei

La ora 18, la Opera Română va avea loc concertul „Messa da Requiem” de Giuseppe Verdi. Spectacolul extraordinar a fost programat iniţial să se desfăşoare în Piaţa Victoriei, în faţa Operei, dar reprezentanţii primăriei au anunţat apoi că se va desfăşura în interior din cauza vremii nefavorabile, fiind transmis pe ecranele de afară.

Îşi vor da concursul orchestrele şi corurile reunite ale Filarmonicii şi Operei din Timişoara, dirijor va fi Guillermo Garcia Calvo, iar muzica va fi intercalată cu imagini din zilele Revoluţiei, oferite de TVR Timişoara, şi texte, de care s-a ocupat scriitorul şi publicistul Viorel Marineasa, bazându-se pe documentele existente la Memorialul Revoluţiei, şi Herta Muller, laureata Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, care a scris o poezie special pentru acest eveniment. Spectacolul se va desfăşura sub coordonarea artistică a directorului Operei de Stat din Viena, Ioan Holender.

Textele vor fi citite de actori de la Teatrul Naţional Mihai Eminescu Timişoara (Victor Manovici şi Sabina Bijan), de la Teatrul German de Stat (Ioana Iacob şi Alexandru Halka) şi de la Teatrul Maghiar de Stat Timişoara Csiky Gergely (Balázs Attila). Maestrul Victor Rebengiuc, de la Teatrul Naţional Bucureşti, va recita poezia Hertei Muller. Spectacolul va fi transmis în direct de TVR Timişoara, TVR 3 şi Radio Timişoara.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor