Timisorenii isi sarbatoresc strazile istorice cu poeme

2Comentarii
Timisorenii isi sarbatoresc strazile istorice cu poeme
Sărbătoare, sâmbătă, pe strada Contelui Mercy din Timisoara. Străduţa din zona Pieţei Unirii a fost invadată de artişti, scriitori şi în general tineri. Au fost prelegeri în aer liber, ateliere de pictură, prezentări istorice şi un maraton de lecturi literare, fiind citite la megafon poeme dedicate străzii sărbătorite – Florimund Mercy.

Claudius Florimund Mercy a fost primul guvernator al Banatului după cucerirea Timişoarei de către Prinţul Eugeniu de Savoya.

„Sărbătoarea străzii istorice Mercy” a fost organizată de Asociaţia Ariergarda, în cadrul unui proiect pentru promovarea turismului cultural. „Este un proiect mai amplu, care a început în 2008, cu sărbătoarea străzii Emanoil Ungureanu, în 2009 a urmat sărbătoarea străzii Eugeniu de Savoya, iar astăzi, iată, sărbătoarea străzii Mercy. Este un proiect care are în vedere pietonalizarea centrului istoric al Timişoarei, redarea acestui spaţiu locuitorilor, şi posibilitatea de a realiza în final trasee turistice, în aşa fel încât ghizii să aibă acces, împreună cu turiştii, să nu fie ameninţaţi de maşini şi de trafic”, a explicat Ingrid Diac, membru Ariergarda.

Manifestările au început cu prezentarea clădirilor de pe strada Florimund Mercy, prezentare susţinută de istoricul Ioan Haţegan, după care locul s-a transformat într-un adevărat amfiteatru în aer liber, găzduind prelegeri. Mai mulţi tineri au îmbrăcat costume de epocă pentru a-i transpune pe timişoreni în atmosfera vremurilor de altădată, au fost ateliere de creaţie şi momente muzicale, iar apoi au ieşit la rampă scriitorii, fie ei la început de drum sau deja celebri. A avut loc un maraton de lecturi literare. Lumea a stat liniştită pe scaune şi a ascultat lectura străzii, creaţiile mai multor poeţi şi prozatori, unele citite de autori chiar la megafon. Au fost prezenţi Radu Pavel Gheo, Eugen Bunaru, Adrian Bodnaru, Viorel Marineasa, Daniel Vighi, Tudor Creţu, Lavina Bălulescu, Marius Ştefan Aldea, care a creat un poem special pentru acest eveniment, dedicat străzii Mercy, şi alţii, care au încântat auditoriul cu scrierile lor. Pictorul Sorin Nicodim a fost amfitrionul străzii, promovând cu drag conceptul de Open Art City.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Culturală Ariergarda, în parteneriat cu Primăria Timişoara, Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, Facultatea de Arte şi Design, Liceul de muzică „Ion Vidu”, Colegiul Naţional „C. D.” Loga, Asociaţia Culturală CarmenArs şi Asociaţia Camarila Culturală.

Proiectul va continua, spun principalii organizatori, în funcţie şi de buget. „Acest proiect a început în urmă cu trei ani, la sugestia unui scriitor timişorean de expresie germană, Helmuth Britz, care ne-a sugerat să facem, după model german, strassenfest, adică sărbătoarea străzii. Şi noi am socotit necesar să facem asta pentru că străzile suferă, este şi un SOS ce facem, o încercare de a atrage atenţia asupra lor (…). Sperăm ca anul viitor, printr-un proiect mai ambiţios, cu filarmonica, să sărbătorim Piaţa Unirii, cu restaurări, cu personaje de epocă, cu manifestări care să o pună în valoare”, a afirmat preşedintele Ariergarda, Daniel Vighi.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor