Timişorenii îşi pot procura paşapoarte biometrice

8Comentarii
Timişorenii îşi pot procura paşapoarte biometrice
Începând de luni, 11 ianuarie, Serviciul Public comunitar pentru Evidenţa şi Eliberarea Paşapoartelor Simple din Timişoara a început să soluţioneze cererile pentru eliberarea paşapoartelor electronice (biometrice) şi a paşapoartelor simple temporare.

Paşapoartele biometrice costă de aproape trei ori mai mult decât cele model 2001. Cei care nu doresc paşaportul biometric, din diferite motive, pot să obţină modelul vechi, dar cu valabilitate de un an şi cu o taxă de aproape 200 de lei. Din 4 ianuarie, formaţiunile de evidenţa populaţiei de pe raza judeţului nu mai preiau cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple, modelul emis în 2001. Taxele pentru un paşaport electronic costă 266,2 lei, cuprinzând taxa de paşaport de 234 lei şi taxa consulară de 32,2 lei.

 

Conform lui Ionel Cojocaru, şeful Serviciului Paşapoarte din Timiş, paşapoartele model vechi se mai eliberează, dar numai cu o taxă de 196 de lei, se emit în două zile şi au valabilitate de un an.

“Paşapoartele biometrice au incluse un cip electronic care conţine pe lângă datele personale şi imaginea facială şi amprentele a două degete. Paşaportul electronic conţine 50 de elemente de siguranţă, comparativ cu 32 câte conţinea paşaportul model 2001, care era până acum în circulaţie. Paşapoartele care au fost emise rămân valabile până la expirare, nu există obligativitatea să se preschimbe vechile documente. Pentru început, există o perioadă în care rutina va trebui să se instaleze, dar se procesează cu o medie de 5-6 minute pe persoană, care cred că este un timp foarte bun. Pentru persoanele care nu îşi doresc paşaport biometric, din diferite motive, se emite în paralel cu paşaportul biometric şi paşaportul temporar care are valabilitate de un an şi se emite doar cu achitarea unui tarif suplimentar de 100 de lei. Acesta se emite în termen de două zile. Cel biometric se emite după 20 de zile deoarece nu se personalizează la serviciul din Timişoara, ci la Bucureşti”, a declarat Cojocaru.

Pentru paşaportul temporar, care nu conţine cipul electronic şi este valabil pe o perioadă de un an, taxele sunt cele actuale, adică 96,2 lei (64 lei taxa de paşaport şi 32,2 lei taxa consulară). Aceste paşapoarte se obţin numai în regim de urgenţă cu achitarea tarifului suplimentar de 100 lei. Toate aceste taxe se achită la CEC Bank.

La sediul Serviciului de Paşapoarte din cadrul Iulius Mall Timişoara, s-a aflat astăzi şi chestorul de poliţie Aurel-Vasile Sime, şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte. “Acest paşaport este unul din cele mai peformante din lume şi este gândire 100% românească”, a spus chestorul de poliţie. În prima zi de eliberare a paşaportului biometric, oamenii prezenţi la serviciul din mall au solicitat mai mult paşaportul temporar, deoarece aveau nevoie urgentă să plece în străinătate, la muncă.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor