Timişoreni la Parlamentul European al Întreprinderilor

Timişoreni la Parlamentul European al Întreprinderilor
Prima ediţie a Parlamentului European al Întreprinderilor (PEI), organizată zilele trecute, a reunit peste 750 de antreprenori de toate mărimile, reprezentând toate sectoarele economice, din 45 de ţări europene.

Ei au adus în discuţie problemele cu care se confruntă cele peste 23 de milioane de întreprinderi din Uniunea Europeană. Delegaţia românească a inclus şi reprezentanţii câtorva societăţi timişorene, dar şi ai Camerei de Comerţ. Criza financiară actuală a fost subiectul care a preocupat majoritatea participanţilor. Prin voturile exprimate, Membrii PEI au arătat ca undele de şoc provocate de criza de pe pieţele financiare se resimt din plin în rândul comunităţii de afaceri: 66% dintre participanţi au declarat ca vor fi nevoiti să-şi revizuiască planurile investiţionale şi jumătate dintre ei au susţinut că se confruntă deja cu greutăţi în accesarea de credite. Firmele româneşti au acces mai greu la credite pentru că, pe fondul crizei financiare internaţionale, băncile amână deciziile privind acordarea împrumuturilor şi solicită garanţii mai solide, susţin reprezentanţii întreprinzătorilor. “Avem semnale de la firmele din judeţ că au solicitat credite pentru investiţii, iar decizia bancară întârzie să vină, chiar dacă firmele au garanţii suficiente”, a declarat directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Timişoara, Menuţa Iovescu, care a participat la prima întrunire a Parlamentului European al Intreprinderilor, desfăşurată la Bruxelles. Ea a precizat că băncile sunt rezervate să acorde credite firmelor în această perioadă, chiar dacă acestea prezintă planuri de afaceri şi studii de fezabilitate care arată o posibilitate reală de rambursare a creditului. “Înainte, pentru un credit de 100.000 de euro, decizia de acordare a împrumutului era luată şi într-o singură zi. Acum, perioada s-a prelungit, iar băncile răspund că dosarul este în lucru”, a afirmat Iovescu. Problema reducerii disponibilităţii fondurilor pentru finanţarea firmelor, ca urmare a crizei financiare, a fost una dintre temele dezbătute la prima reuniune a Parlamentului European al Întreprinderilor. Majoritatea firmelor prezente au reclamat înrăutăţirea creditării şi au arătat că, pe fondul lipsei surselor de finanţare, şi-au redus planurile de investiţii din perioada următoare. Dificultăţile legate de finanţarea firmelor au fost confirmate şi de reprezentaţii Comisiei Europene şi ai Parlamentului European. “Provocarea reală a crizei va fi asigurarea accesului la credite al întreprinderilor”, a spus preşedintele Comisiei pentru Piaţa Internă a Parlamentului European, Arlene McCarthy. Pe de altă parte, vicepreşedintele Comisiei Europene, Gunther Verheugen, a precizat că activitatea economică din Europa în acest an va înregistra o scădere, fiind afectate toate sectoarele.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !