Timisorenii au mers la catedrala, de Rusalii. S-a savarsit Vecernia plecarii genunchilor

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
2Comentarii
Timisorenii au mers la catedrala, de Rusalii. S-a savarsit Vecernia plecarii genunchilor
© Foto: Răzvan Fibișan
De Rusalii, la marele praznic al Pogorârii Duhului Sfânt, mai mulți creștini au venit la Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, pentru a participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Rusaliile, Cincizecimea sau Pogorararea Sfântului Duh, una dintre cele mai vechi sărbători creştine, este prăznuită la 50 de zile de la Înălţarea Domnului, când Duhul Sfânt s-a coborât la apostoli, fiind cunoscută şi ca ziua întemeierii Bisericii, când s-au convertit la creştinism 3.000 de oameni. La Timișoara, duminică, catedrala din centrul urbei s-a umplut de credincioși.

„Avem astăzi împlinirea făgăduinței Mântuitorului Iisus Hristos, conform căreia ne este de folos ca Hristos să meargă la Tatăl, pentru a ne trimite pe Duhul Sfânt, Mângâietorul. Astăzi se împlinește și se desăvârșește bucuria praznicului Învierii Mântuitorului Hristos, bucurându-ne că Domnul, în purtarea Sa de grijă, trimite poporului Său binecredincios pe Duhul Sfânt, Cel care ne ajută în lumea aceasta să săvârșim lucrarea de mântuire a sufletelor noastre. Așadar, praznicul de astăzi ne încredințează despre faptul că suntem chemați la îndumnezeirea sufletului nostru și să trăim veșnicia în prezența și în lumina lui Hristos”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, care a oficiat slujba împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Potrivit tipicului Bisericii Ortodoxe, după Dumnezeiasca Slujbă, Preasfinția Sa a săvârșit Vecernia specială a Rusaliilor, numită și „Vecernia plecării genunchilor”, în cadrul căreia a citit cele 7 rugăciuni către Tronul Preasfintei Treimi, specifice praznicului.

La ieşirea din sfântul locaş, credincioşii prezenţi au luat la casele lor, drept binecuvântare, ramuri verzi, ca simbol atât al limbilor de foc, cât și al darurilor Sfântului Duh ce se revarsă permanent și în multe chipuri în Biserică, prin sfintele slujbe.

De Rusalii se leagă mai multe superstiţii şi oamenii păstrează încă unele tradiţii: îşi împodobesc casele cu frunze sfinţite de tei sau de nuc, pentru a îndepărta duhurile rele, ung uşile cu usturoi, pentru a fi feriţi de ghinion tot anul şi dansează Jocul Căluşarilor, pentru a alunga spiritele Ielelor.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor