Timisoara va deveni experiment intr-un proiect de transparenta in domeniul achizitiilor publice

2Comentarii
Timisoara va deveni experiment intr-un proiect de transparenta in domeniul achizitiilor publice
Organizaţiile societăţii civile, interesate de supervizarea proceselor de achiziţii publice. Transparency International şi Academia de Advocacy Timişoara propun un nou mod de garantare a transparenţei în contractele derulate pe bani publici.

„În România se estimează că plăţile „în afara contractelor”, a sumelor plătite sub o formă sau alta pentru stimularea acordării acelui contract sunt în jur de 2,4 miliarde de euro anual”, a declarat Victor Alistar, şeful celor de la Transparency International. Pentru eliminarea pe cât posibil a acestor plăţi, cele două organizaţii neguvernamentale şi-au propus să pună în practică ceea ce se numeşte un Pact de integritate, organizând în acest sens, marţi, un seminar la Timisoara intitulat „Pacte de integritate în comunităţile locale”. Mai precis, ONG-urile ar urma să fie parte, cu un singur rol, acela de supervizare şi monitorizare, în contractele de achiziţii publice. „Organizaţiile societăţii civile ar avea rol de monitor, nu ar lua parte la evaluarea dosarelor sau la luarea deciziei. Aceste atribute sunt exclusiv rolul autorităţii contractante. Monitorul îşi propune doar să observe şi acolo unde apar probleme, suspiciuni de corupţie să atragă atenţia.

Noi ne dorim ca Timisoara să fie locul de experimentare a acestui nou mecanism de realizare a transparenţei contractelor publice”, am aflat de la Radu Nicosevici, preşedintele Academiei de Advocacy Timişoara. Se pare că acest deziderat va fi destul de greu de pus în practică, la seminarul de marţi, deşi au fost invitaţi reprezentanţi ai mai multor autorităţilo locale şi judeţene dar şi a companiilor de stat care derulează contracte publice, prezenţa acestora a fost destul de slabă. „Din păcate nu există nici o posibilitate legală de a impune prezenţa ONG-urilor sau semnarea unor asemenea Pacte de integritate. Pot să vă spun, totuşi, că astăzi (n.r. marţi) a fost depus la Senat un proiect de lege pentru aceste Pacte de integritate, pe modelul deja implementat în Ungaria”, am mai aflat de la Victor Alistar.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor