Timisoara – Szeged, portal catre teatrul viitorului: premiera de un sfert de milion de euro

Timisoara – Szeged, portal catre teatrul viitorului: premiera de un sfert de milion de euro
O trupă de adolescenți și-a propus să ducă teatru în viitor. Să treacă, așa cum a trecut Alice printr-o oglindă în Țara Minunilor, într-un timp în care poți face împreună o poveste, un spectacol, indiferent în ce loc din lume te-ai afla. Au muncit, învățat, repetat pentru asta peste 1000 de ore. Efortul lor a fost încurajat și susținut de Uniunea Europeană cu mai mult de un sfert de milion de euro. Rezultatul a fost prezentat, în premieră pentru România, într-un duplex teatral Timișoara -Szeged.

Sala Teatrului Maghiar din Timișoara a fost arhiplină la premiera „Alice (Pe urmele lui Lewis Caroll)”, eveniment care a încheiat, în 10 iunie 2013, proiectul transfrontalier „Virtual Theater- Cultural Bridge” E-THEATRUM. Realizat de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timişoara şi Inno-Motive Nonprofit Kft Szeged, proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană cu 274.067,11 euro în Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România. Până la decontarea integrală a acestei sume de către UE, finanțarea a fost asigurată de Primăria Timișoara, a subliniat Balazs Attila, directorul Teatrului Csiky Gergely.

 

Odată cu sutele de spectatori din sala timișoreană, mii de alți oameni dornici să pășească alături de Alice în țara minunilor IT au putut urmări live, pe internet, premiera spectacolului jucat concomitent la Timișoara și la Szeged. Regizat de Kedves Emoke, spectacolul a oferit o recompunere postmodernă, ingenioasă, a cărții lui Lewis Caroll. Să treci prin oglinda care desparte o vârsta de alta, să trăiești aventura transformărilor copilului în adolescent, să înveți imposibila deosebire dintre mic și mare, poveste și adevăr: acestea au fost câteva dintre ”jocurile” pe care, în cunoștința de cauză a vârstei, le-au experimentat teatral, cu ingenuitate și grație, adolescenții din Timișoara și Szeged, acompaniați live de o orchestră dirijată chiar de autorul muzicii spectacolului, compozitorul Cari Tibor. Populată de 6 Alice și de o puzderie de personaje pitorești în splendide costume realizate de studenții facultății timișorene de arte, regine, pisici vorbitoare, omide înțelepte ș.a., Țara Minunilor s-a întins, ca un pod, dintr-o țară în alta. Spectacolul „Alice (Pe urmele lui Lewis Caroll)” cu finanțare UE a fost conceput de realizatori ca un atu pentru susţinerea candidaturii Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor