Timisoara surprinzatoare: statuile din centrul istoric au fost invelite in plastic si ingradite

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
18Comentarii
Timisoara surprinzatoare: statuile din centrul istoric au fost invelite in plastic si ingradite
© TION: Timisoara surprinzatoare: statuile din centrul istoric au fost invelite in plastic si ingradite
România este mereu surprinzătoare, iar Timișoara nu se lasă mai prejos. Statuile din centrul istoric al orașului au fost acoperite cu plastic prins cu bandă adezivă și îngrădite. Așa vor reprezentanții unei firme subcontractate de Romprest, pentru că încă nu a fost făcută recepția lucrării. Robu spune că societatea va fi amendată, iar operele de artă, dezvelite.

Statuia care fură ochii tuturor trecătorilor în Piața Libertății, care reprezintă un băiețel cu mâna la ureche, a fost învelită în plastic legat cu bandă adezivă, joi la prânz. La fel s-a întâmplat sau se va întâmpla și cu celelalte opere de artă de pe străzile Eugeniu de Savoya sau Mercy ori din Piața Sf. Gheorghe.

Reprezentantul firmei care ar fi avut grijă să amplaseze statuile în centrul istoric susține că a primit sarcină de serviciu de la oficialii firmei Romprest, care a reabilitat zona Cetate, să acopere statuile, până când se face recepția lucrării.

„Cineva de la Direcția de Cultură trebuie să semneze niște documente ca să le preia primăria. Nu le semnează și noi acum trebuie să protejăm statuile. Noi le-am montat și acum le acoperim, primăria nu a fost înștiințată, primăria trebuie să semneze. Pentru statui încă nu este, băncile sunt plătite și tot restul… Noi am primit dispoziție să le îngrădim, de la firma constructoare, de la firma care a avut lucrarea am primit dispoziția să le învelim, Romprest. Noi am avut contract cu Romprest, suntem Roc Construct. Învelim toate statuile, băiețelul, coloanele de pe Savoya sunt învelite, «Coaja de om» și «Marea piramidă», pe «Eva» și pe «Supermam» le lăsăm, trebuie să vină artistul plastic, că el vrea să învelească. Statuile le și îngrădim… unele le-am îngrădit deja”, a explicat, pentru tion.ro, Zoltan Zsadanyi, din partea firmei Roc Construct, societate subcontractată de Romprest pentru reabilitarea zonei Cetate.

În vreme ce muncitorii care au lucrat în centrul istoric susțin că e dreptul lor să învelească statuile, primarul Nicolae Robu îi acuză că vor să forțeze mâna primăriei pentru a primi garanția de bună execuție a lucrărilor, care se dă înapoi firmelor implicate de îndată ce se face recepția unei lucrări. Or, recepția nu se poate face pentru că șeful Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu Național Timiș, Sorin Predescu, este plecat din țară momentan.

Edilul Timișoarei susține că firma care s-a atins de statui va fi amendată și va fi obligată să le dezvelească.

„Este inadmisibil așa ceva. Nu poate oricine să facă ce vrea în Timișoara. Noi am făcut plățile către Romprest, dar firma dorește ca primăria să-i deblocheze garanția de participare. Acest lucru nu poate fi făcut înainte de a fi semnată recepția, iar directorul Direcției de Cultură, Sorin Predescu, nu este în țară în acest moment. Cel de la firma care a învelit statuile va fi amendat, iar statuile vor fi dezvelite”, a explicat Robu pentru tion.ro. Mai mult, spune Robu, municipalitatea a decontat toate facturile către firma Romprest, acestea fiind plătite integral.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu statuile din Cetate și dacă până la urmă acestea vor fi dezvelite.

În centrul istoric ar fi trebuit puse șapte statui: „Marea piramidă” și „Coajă de om”, de Mircea Roman; „Supermam” și „Eva” de Virgil Scripcariu; „Ansamblu de coloane”, autor Ion Nicodim; „De-a telefonul”, autor Bogdan Rață și „Totem”, de Mircea Roman, dar aceasta din urmă nu a fost încă amplasată în fața Palatului Baroc din Piața Unirii. Operele de artă din centrul Timișoarei au costat primăria 523.000 de lei, fără TVA, adică aproximativ 146.000 de euro, cu tot cu TVA.

Proiectul reabilitarea centrului istoric a însemnat transformarea a zece străzi în alei pietonale: Sergent Constantin Mușat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Griselini, Fără Nume, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu și Enrico Carusso, precum și modernizarea piețelor Sf. Gheorghe, Libertății, Unirii și Țarcului. Valoarea totală a proiectului de reabilitare a centrului istoric a fost de 65,5 milioane de lei, din care 42 de milioane de la Uniunea Europeană.

UPDATE. După ceva timp, statuile din Cetate au fost dezvelite.

foto

Potrivit reprezentanților Poliției Locale, s-a întocmit un proces verbal cu privire la acoperirea și îngrădirea statuilor din centrul istoric.

A fost aplicată o amendă de 1.500 de lei, pe persoană fizică, conform HCL 371/2007 privind constatarea și sancționarea contravențiilor pe raza Timișoarei, art. 6, lit. e, care spune că „este interzisă amplasarea, montarea și ocuparea domeniului public cu construcții improvizate fără aprobare și fără plata taxei zilnice pentru ocuparea temporară a locurilor publice, stabilite conform legii și fără respectarea condițiilor pentru asigurarea circulației rutiere și pietonale în deplină siguranță”.

Articole pe aceeași temă:

Cum arata Totem, cea mai noua statuie din Piata Unirii din Timisoara

Avem statui in centrul Timisoarei. Nicolae Robu: Mie mi-ar placea si Tarzan cu maimutica

 18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor