Timişoara se asociază cu 15 comune din jur

6Comentarii
Timişoara se asociază cu 15 comune din jur
Timişoara - Primarul Gheorghe Ciuhandu le-a propus, miercuri, primarilor din 15 comune periurbane ale oraşului să se asocieze pentru înfiinţarea unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitare. Asta, pentru ca banii europeni să nu ne scape printre degete!

Edilul-şef al Timişoarei i-a chemat, miercuri, la discuţii pe primarii comunelor din aşa-numita “zonă de influenţă” a oraşului, sau “zonă de navetism” mai simplu spus, pentru a le prezenta proiectul privind înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Polul de creştere Timişoara”. Zona de influenţă a oraşului de pe Bega a fost stabilită printr-o hotărâre de consiliu local anterioară şi cuprinde 15 comune: Dumbrăviţa, Ghiroda, Moşniţa Nouă, Giroc, Şag, Sânmihaiu Român, Săcălaz, Dudeştii Noi, Sânandrei, Remetea Mare, Bucovăţ, Giarmata, Becicherecu Mic, Orţişoara şi Pişchia. De ce este nevoie de o asociere? Pentru accesarea de fonduri europene importante, în condiţiile în care Timişoara a fost declarată, prin hotărâre de guvern, pol naţional de creştere pe Regiunea Vest. Asta înseamnă că are prioritate la investiţiile din programele cu finanţare comunitară şi naţională. Banii vin însă doar pe proiecte!

Ultimul tren…

Dacă până acum unii primari din comunele bogate situate în jurul Timişoarei au fost reticenţi la astfel de asocieri, de teamă că şi-ar putea pierde din puterea administrativă, de această dată edilii s-au declarat în mare parte de acord să conlucreze pentru o dezvoltare viitoare. “Acesta este ultimul tren! Până acum ne-am tot întâlnit, am discutat, dar trebuie să face ceva concret. Noi avem un potenţial extraordinar, pe care trebuie să-l exploatăm în comun, pentru dezvoltarea economico-socială a zonei. E clar că anul acesta nu vom mai putea face mare lucru, dar măcar din 2009 să ne punem pe treabă”, le-a explicat Ciuhandu primarilor. Asociaţia ar putea fi înfiinţată în decembrie 2008. Partea grea însă de-abia apoi începe: “După înfiinţare urmează să identificăm proiecte comune, pentru a dezvolta programe de interes comun. La nivelul regiunii sunt 143 de milioane de euro, iar Municipiul Timişoara are dreptul la jumătate din aceste fonduri structurale, 71,5 milioane euro, acesta este plafonul maxim. Dacă nu-l acoperim, banii merg în alte parte”, a atras atenţia Ciuhandu. Asociaţia se va constitui indiferent de numărul de membri. Organul de conducere al acesteia ar urma să fie Adunarea Generală a Asociaţilor şi va exista un Comitet Director care va pune în aplicare hotărârile AGA.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor