Timişoara s-a asociat cu 14 comune

9Comentarii
Timişoara s-a asociat cu 14 comune
Joi s-a constituit, în sfârşit, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară – Polul de creştere Timişoara. Din acest for fac parte Primăria Timişoara, alături de 14 comune din zona de influenţă a oraşului şi Consiliul Judeţean Timiş. Ţinta lor? Atragerea de fonduri europene!

Zona de influenţă a oraşului de pe Bega este stabilită prin hotărâre de consiliu local şi cuprinde 15 comune: Dumbrăviţa, Ghiroda, Moşniţa Nouă, Giroc, Şag, Sânmihaiu Român, Săcălaz, Dudeştii Noi, Sânandrei, Remetea Mare, Bucovăţ, Giarmata, Becicherecu Mic, Orţişoara şi Pişchia. Doar 14 dintre ele au fost de acord cu propunerea primarului Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, de a se asocia pentru a întocmi proiecte comune de dezvoltare şi pentru a accesa finanţare europeană. Timişoara a fost declarată, prin hotărâre de guvern, pol naţional de creştere pe Regiunea Vest, ceea ce înseamnă că are prioritate la investiţiile din programele cu finanţare comunitară şi naţională, dar banii vin pe proiecte… Conducerea comunei Sânandrei este singura care nu s-a prezentat, joi, la semnarea actului de constituire a asociaţiei.

 

Zeci de milioane de euro disponibile

Au fost semnate statutul şi actul constitutiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară – Polul de creştere Timişoara. S-a aprobat deja în consiliile locale aderarea la această asociaţie, iar acum trebuie aprobate în consilii şi aceste documentaţii, după care vom stabili priorităţile comune. Principalul obiectiv al asociaţiei este dezvoltarea de proiecte de dezvoltare pentru zona de influenţă a Timişoarei. Obiectivul imediat este accesarea de fonduri structurale pe Axa 1. Putem beneficia de fonduri de până la 72 de milioane de euro”, spune Aurelia Junie, şefa Direcţiei de Dezvoltare a Primăriei Timişoara. Organul de conducere al asociaţiei este Adunarea Generală a Asociaţilor, care are 30 de membri, şi există un Comitet Director, care va pune în aplicare hotărârile AGA, format din preşedintele asociaţiei, Gheorghe Ciuhandu, şi încă doi membri desemnaţi de comune – primarul din Săcălaz, Ilie Todaşcă, şi cel din Giroc, Ioan Toma. Rămâne de văzut ce fonduri va reuşi să absoarbă asociaţia reunită în jurul Timişoarei pe Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”. Pot primi finanţare proiecte care vizează: reabilitarea infrastructurii urbane şi îmbunătăţirea serviciilor urbane, inclusiv transportul urban, dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri, reabilitarea infrastructurii sociale.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor