Timisoara, pe locul patru in tara la cercetare

De Marcela Sferlea
Timisoara, pe locul patru in tara la cercetare
Timişoara se situează după Bucureşti, Cluj şi Iaşi în domeniul cercetării. Datele au fost prezentate de Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, vineri, la Timişoara.

„Timişoara este în urma capitalei, care prin număr striveşte, este şi în urma Clujului şi Iaşului, care de asemenea prin număr de cercetători şi publicaţii depăşesc Timişoara. Se monitorizează internaţional numărul de publicaţii şi citarea acestor publicaţii. Ai publicat 100 de lucrări, dar întrebarea este cine le citează, le-a  luat cineva în seamă sau nu?”, a spus preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc.

Acesta a mai precizat că există şi o problemă referitoare la atragerea tinerilor către cercetare. „Trecerea de la mediocritate la excelenţă ar trebui să fie o preocupare intensă şi stimulată. Asta cred că într-o oarecare măsură lipseşte. Nu e vorba  numai de bani, cum se spune de obicei că sunt prea puţin bani pentru cercetare, e vorba de atragerea tineretului, de stimularea tineretului şi de oferta adresată tinerilor cercetători de siguranţa că odată ce ei încep o carieră ştiinţifică şi promit să realizeze ceva să li se oferă posibilitatea de dezvoltare în carieră. În momentul de faţă acest lucru este practic oprit pentru că, noi la academie în institutele noastre nu putem ocupa un post care devine vacant prin încadrarea unui tânar pentru că posturile sunt blocale. E nevoie de şapte posturi libere ca să poţi ocupa  un post. Din cauza aceasta, înlocuirea, schimbul generaţiilor este foarte greu de realizat”, a mai precizat Ionel Haiduc.

Preşedintele Academiei a fost prezent la Timişoara la Conferința Internațională ECONOMIC KNOWLEDGE AND PERFORMANCE ce are loc vineri şi sâmbătă. Conferința este organizată de Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Română în cadrul proiectului “Studii post-doctorale în economie: program de formare continuă a cercetătorilor de elită – SPODE”. Scopul evenimentului este de a promova un dialog interactiv între cercetători aparținând diferitelor domenii ale științelor economice, să angajeze participanții în dezbateri și de a facilita întelegerea reciprocă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !