Timisoara: Minerii si constructorii sunt cei mai afectati de bolile profesionale. Cei care lucreaza la birou, viitori pacienti?

De Adrian Panduru
Timisoara: Minerii si constructorii sunt cei mai afectati de bolile profesionale. Cei care lucreaza la birou, viitori pacienti?
© foto: arhiva
La secția de Medicina Muncii de la Spitalul Municipal Timișoara (situată în clădirea ASCAR, de pe Bulevardul Revoluției) ajung sute de pacienți în fiecare an. Fie că sunt mineri din Hunedoara sau muncitori în construcții din urbea de pe Bega, mulți au probleme la coloană, dureri de spate, iar intervențiile medicale frecvente sunt cele care intenționează să combată hernia de disc și alte dureri care survin din cauza efortului. O altă categorie se pare că „va veni”, poate în curând, la Medicina Muncii: cei care vor avea de suferit din cauza numărului mare de ore în care stau la birou…

La Secția de Medicina Muncii de la Timișoara vin, în fiecare an, în medie, aproximativ 600 de pacienți din Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, care suferă de boli profesionale. Dacă minerii din Hunedoara sunt cei mai afectați de bolile profesionale, din Timiș cei mai frecvenți pacienți sunt cei care lucrează în construcții și, probabil, vor veni și cei de la birouri, în curând, cred doctorii. Bolile profesionale nu sunt semnalate însă de unii angajatori, lucru care ar trebui să se schimbe, cred doctorii.

„La noi, în sectorul de construcții, predomină patologia osteoarticulară. Probabil se vor semnala cu timpul afecțiuni osteoarticulare și la cei care lucrează la birou, poate chiar și psihiatrice, din cauza stresului, a programului prelungit. Patologia pacienților este variată, cea mai frecventă fiind cea osteoarticulară, cum sunt herniile de disc, precum și patologia pulmonară, cu silicoză. Sunt frecvente aceste boli profesionale, din păcate, nu sunt semnalate de cei care le depistează primii, adică medicii din teritoriu, iar oamenii ajung la noi din auzite, de cele mai multe ori, prea puțini sunt trimiși către noi. Din păcate, angajatorii se feresc și nu prea doresc ca această patologie să fie declarată și semnalată. Oamenii trebuie să știe că au aceste drepturi și noi îi așteptăm cu brațele deschise”, a spus doctorul Ligia Kovacs, înlocuitor șef secție Medicina Muncii a Spitalului Municipal Timișoara.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor