Timisoara devine capitala folclorului mondial, la Festivalul Inimilor

De Roxana Deaconescu
3Comentarii
Timisoara devine capitala folclorului mondial, la Festivalul Inimilor
© TION: Timisoara devine capitala folclorului mondial, la Festivalul Inimilor
Sărbătoare în Parcul Rozelor din Timișoara! Artiști din unsprezece țări vin în următoarele zile în capitala Banatului, pentru a participa la cea 27-a ediție a Festivalului Inimilor. Va fi și paradă populară pe străzile orașului.

Folclorul din toată lumea va răsuna începând de miercuri, 6 iulie, și până duminică, 10 iulie, la Timișoara. Vorbim despre artiști din Bulgaria, Chile, Columbia, Costa Rica, Republica Moldova, Polonia, Sri Lanka, Serbia, Turcia, Ucraina și Ungaria.

Și țara noastră va fi reprezentată pe scena din Parcul Rozelor, prin mai multe formații „Drăgan Muntean” din Deva, „Mureșul” din Tg. Mureș, „Maria Tănase” din Craiova, „Ceata Junilor” din Sibiu, „Bihorul” din Oradea, „Zarandul” din Arad, „Lugojana” din Lugoj, „Zestrea Gugulanilor” din Caransebeș, „Izvorașul” din Buziaș și ansamblurile „Banatul”, „Timișul”, „Doina Timișului” și „Pusta Banatului” din Timișoara. Nu vor lipsi nici formațiile naționalităților: „Eszterlanc”, „Bobita” și “Mladost” din Timișoara, „Edelweiss” din Deta, „Armenișana” din Armeniș, „Cununița” din Bănia, „Teregovana” și „Teregovița” din Teregova din Caraş-Severin, „Păstrătorii tradiției” din Pecica și „Păstrătorii tradițiilor” din Șicula, județul Arad, „Ghiocelul” din Giroc şi „Szederinda” din Tormac din Timiș.

Spectacolele încep de la ora 19.30, la Teatrul de Vară din Parcul Rozelor.

Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, Festivalul Inimilor este primul eveniment românesc înscris în calendarul CIOFF – Comitetul Internațional de Organizare a Festivalurilor Folclorice, aflat sub patronaj UNESCO. Cea de-a 27-a ediție va debuta miercuri, 6 iulie, cu un spectacol susținut de Ansamblul folcloric „Timișul”, gazda festivalului. Pe scenă, alături de ansamblul „Timișul”, vor urca Nicoleta Voica, Petrică Moise, Carmen Popovici-Dumbravă, Adrian Stanca, Petrică Miulescu Irimică, Stana Stepanescu, Doriana Talpeș, Andreea Aleușan, Georgiana Vița, Camelia Florea, Ancuța Fleșariu, Maria Borțun Popescu, Camelia Miuțescu și Cornel Brici.

Prima zi a festivalului se va încheia în acordurile muzicii și dansului, în interpretarea Ansamblului folcloric „Bihorul” din Oradea și a Ansamblului folcloric „Maria Tănase” din Craiova.

Din program nu lipsește tradiționala Paradă a Portului Popular, după depunerea unei coroane de flori la Monumentul Crucificări, în memoria eroilor Timișoarei, moment programat la ora 18.30. Parada va fi pe traseul Catedrala Mitropolitană – Opera Națională – Catedrala Mitropolitană – Parcul Rozelor.

A doua zi, spectacolele de folclor internațional sunt programate la ora 19.30, tot în Rozelor, dar încep după ce vorbesc oficialitățile locale. Pe scena Teatrului de Vară vor urca ansamblurile „Edelweiss” din Deta, „Ghiocelul” din Giroc, „Armenișana” din Armeniș, „Zestrea Gugulanilor” din Caransebeș, „Mladost” din Timișoara, Orchestra „Barbu Lăutaru” din Republica Moldova, Ansamblul „Doina Timișului” din Timișoara, „Przygoda” din Polonia, „Drăgan Muntean” din Deva, „Hasad” din Turcia, „Mureșul” din Tg. Mureș și „Fundation Colombia Folklore” din Columbia.

Și programul serii de vineri este destul de încărcat. Vor fi susținute spectacole de către ansamblurile „Cununița” din Bănia, „Lugojana” din Lugoj, „Păstrătorii Tradiției” din Pecica, „Păstrătorii Tradițiilor” din Șicula, „Zarandul” din Arad, Ansamblul „Banatul” din Timișoara, „Hont” din Slovacia, „Ceata Junilor” din Sibiu, „Banda Renacer” din Chile, Ansamblul „Timișul” din Timișoara, „Zarya” din Bulgaria, „Rey Curre” din Costa Rica și „Branislav Nušić” din Serbia.

Spectacolul dansurilor de pretutindeni va continua și în cea de-a parta zi a Festivalului Inimilor, de la aceeași oră. Vor evolua ansamblurile „Timișul”, secţiunea tineret, „Cununița” din Bănia, „Kud Majdanpek” din Serbia, „Teregovana” și „Teregovița” din Teregova, “Eszterlanc” și “Bobita” din Timișoara, „Szederinda” din Tormac, „Szeged Tancegyuttes” din Ungaria, „Gorgany” din Ucraina, „Banda Renacer” din Chile, „Zarya” din Bulgaria, „Hont” din Slovacia, „Fundation Colombia Folklore” din Columbia, „Branislav Nušić” din Serbia, „Przygoda” din Polonia, „Hasad” din Turcia și „Rey Curre” din Costa Rica.

Duminică, în ultima zi a festivalului, sunt programate momente de dans, muzică și porturi tradiționale, atât dimineața, de la ora 11, la Muzeul Satului Bănățean, cât și seara, de la 19.30, în Parcul Rozelor. Ansamblurile participante la cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Inimilor vor oferi un regal folcloric în închiderea festivalului, promit reprezentanții Casei de Cultură a Timișoarei.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor