Timisenii vor primi, gratuit, cardul national de sanatate

De Delia S. Barbu
Timisenii vor primi, gratuit, cardul national de sanatate
Amânată în repetate rânduri din diferite motive – tehnice, organizatorice, politice – tipărirea cardului naţional de sănătate are elemente noi: timişenii nu vor scoate din buzunar bani pentru a avea cardul. Pentru a fi sigur că toţi românii vor avea card naţional de asigurări sociale de sănătate şi, prin urmare, va exista un control mai riguros al banilor din sistem, Ministerul Sănătăţii inteţionează susţinerea de la bugetul de stat a cheltuielilor necesare pentru producerea acestui act, precum şi scutirea cetăţenilor de la plata acestui document.

“Vrem ca toată populaţia să primească şi să utilizeze cardul de sănătate pentru că acesta, împreună cu reţeta electronică şi dosarul electronic fac parte din proiectul de control şi disciplină financiară a sistemlui de asigurări de sănătate. Era puţin probabil că toţi asiguraţii ar fi fost de acord să plătească producerea cardului. Din această cauză am discutat cu reprezentanţii Ministerului de Finanaţe şi am găsit o soluţie financiară prin care să suportăm de la bugetul de stat cheltuielile pentru producerea cardului, astfel încât să ne asigurăm că toţi cetăţenii vor primii acest card”, a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sănătătţii.

În prezent, pe pagina de web a ministerului, www.ms.ro , se află publicat în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Conform proiectului de act normativ, pentru plata şi distribuţia cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se va încheia un contract între Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu C.N. “Imprimeria Naţională” SA. Conform informaţiilor primite din partea reprezentanţilor CNAS, producerea cardului naţional de sănătate va începe din luna august a.c. Costul unui card se estimează la aproximativ 2 euro.

Cardul naţional va fi un document care va deveni obligatoriu pentru fiecare asigurat ce doreşte să acceseze servicii medicale în unităţile sanitare din reţeaua publică, dar şi pentru medicii din sistem care vor primi, la rândul lor, un card medical profesional.Acesta se emite individual, pentru fiecare asigurat cu vârsta peste 18 ani, asemenea cărţii de identitate. Cardul asiguratului va cuprinde unele informaţii minime despre cetăţean, precum: datele de identitate şi codul numeric personal ale asiguratului; cod unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate; numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate. Pe de altă parte, cardul va conţine şi alte date, de natură medicală, care vor fi stocate pe un cip: diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice; grupa sanguină şi Rh; acceptul exprimat, în timpul vieţii, pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces; medic de familie: nume, prenume, date contact.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor