Timisenii care nu au depus declaratia pe venit intra in perioada de gratie

3Comentarii
Timisenii care nu au depus declaratia pe venit intra in perioada de gratie
Păsuiţi încă 15 zile. Luni, 17 mai, a fost ultima zi în care contribuabilii mai puteau depune în termenul legal declaraţia pe venitul global aferentă anului 2009. Din păcate, numărul celor serioşi este destul de mic.

Legislaţia în domeniul fiscal a ţinut cont de neseriozitatea contribuabilului român şi i-a mai acordat un termen de graţie de 15 zile în care îşi poate repara greşeala. „Se poate că omul a uitat, a lăsat pe ultima sută de metri depunerea declaraţiei. Din acest motiv el mai are la dispoziţie 15 zile de la data limită o perioadă pe care noi o numim de graţie, în care îşi poate depune documentele fără a fi amendat. Contribuabilul primeşte doar un avertisment, nu şi o amendă, aşa spune legea”, ne-a declarat Aida Voştinaru, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei de Finanţe Timiş. Dacă persoana depăşeşte şi această perioadă de graţie de 15 zile, timp de alte 15 zile va mai putea depune declaraţia pe venit, dar va avea de plătit o amendă în valoare de 10 lei. Dacă aceasta se achită în 48 de ore se plăteşte jumătate, adică 5 lei. Iar majoritatea uitucilor plătesc această amendă pe loc.

Problema apare dacă se depăşesc şi aceste 30 de zile. În acest caz, Finanţele emit notificări către persoanele vizate, iar amenzile sunt altele. Depunerea după termen este valabilă doar pentru declaraţiile 200, nu şi pentru cele 230, care se referă exclusiv la redirecţionarea a 2% din impozitul pe profit către o organizaţie neguvernamentală.

De cele mai multe ori notificările au succes, cei vizaţi se sperie/sesizează şi dau buzna la Finanţe să-şi rezolve problema fişelor fiscale. Ceea ce creează mari probleme la ghişee, aglomeraţia fiind de obicei mai mare decât la depunerea la termen a documentelor.

Se aşteaptă declaraţiile depuse prin poştă

La nivelul Administraţiei Finanţelor Publice Timişoara, unde sunt înregistraţi cei mai mulţi contribuabili, până marţi depuseseră declaraţii 200, direct la sediul instituţiei, un număr de 13.757 de persoane. Se pare că timişorenii au învăţat ce este spiritul civic, până la data limită, 17 mai, un număr de 19.918 au depus declaraţia 230, prin care se redirecţionează 2% din impozit către ONG-uri. În aceste zile au început să sosească la Finanţe primii saci cu declaraţii depuse prin oficiile poştale, astfel, numărul contribuabililor care s-au achitat la timp de obligaţii va creşte semnificativ.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor