Cei care vor să aibă bucate din carne de porc pe masa de Crăciun și s-au săturat de carnea din magazine merg la mici fermieri de pe cuprinsul județului și își „rezervă” un porc, pe care în luna decembrie îl vor tăia. „Rezervările” se fac de la început de an sau chiar din luna decembrie a anului precedent, atunci când gospodarul își cumpără porci mici, care vor crește mari anul viitor. Oamenii apelează la această metodă deoarece vor ca „fleica” de carne pe care o pun în farfurie să fie cât mai „naturală”, iar porcul să nu fie îngrășat artificial. Așa pot merge în gospodărie, văd cum este hrănit porcul și au garanția că suinele nu sunt „umflate cu pompa”.
Ion, gospodar din Belinț, are 11 porci. A tăiat deja trei, și mai are opt. Toți sunt deja „rezervați”.
„Este mai ușor și pentru om. Eu îl tai tot aici, în curte, nu trebuie să facă nimic, decât să vină și să-l bage în portbagaj. Mă apuc de dimineață de el și până la prânz e gata, iar șuncile sunt puse deja la sare. Așa e mai bine și pentru cel care cumpără, face acasă doar cârnații și alte mezeluri, în rest carnea și tot ce provine de la porc sunt luate de aici în pungi, totul e porționat. Am început din luna noiembrie sacrificarea porcilor, acum fiecare cum vrea. Am luat deja 10 purcei mici pentru anul viitor”, a spus Ion.
Kilogramul de porc în viu costă 8 lei în județul Timiș. Bineînțeles, prețul variază, dar oamenii continuă să-și rezerve porcul, de la an la an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!