Timis: Candidatilor la alegeri li se cere sprijin pentru intreprinderile unde lucreaza persoane cu dizabilitati

De Adrian Panduru
Timis: Candidatilor la alegeri li se cere sprijin pentru intreprinderile unde lucreaza persoane cu dizabilitati
© Tion: Timis: Candidatilor la alegeri li se cere sprijin pentru intreprinderile unde lucreaza persoane cu dizabilitati
În Timiș există întreprinderi sociale unde lucrează persoane cu dizabilități și unde se fac lucruri folositoare pentru întreaga comunitate. Din păcate, aceste servicii nu sunt accesate de administrațiile locale, deși ar putea face acest lucru. La Timișoara a fost trimis un memorandum candidaților la alegerile locale prin care se solicită sprijinirea acestui sector.

În memorandum, care a fost trimis candidaților la alegerile locale, se cere introducerea de clauze sociale și de mediu în achizițiile publice și rezervarea unui procent de 3 la sută din bugetul local pentru achiziționarea de produse și servicii de la întreprinderi sociale. Peste 40 de specialiști și activiști implicați în domeniul economiei sociale s-au întâlnit la Timișoara pentru a discuta despre impactul întreprinderilor sociale la nivel local precum și provocări cu care acestea se confruntă.

În memorandum se cere acordarea de subvenții sociale pentru persoanele angajate în întreprinderi sociale, dezvoltarea unui HUB social, previzionarea anuală a unui buget pentru organizarea unor activități de promovare a economiei sociale și acordarea de burse de studiu și cercetare pentru economia socială și solidară.

În Timiș există mai multe întreprinderi sociale în care lucrează persoane cu dizabilități fizice și intelectuale sau din medii defavorizate. Una dintre a cestea este “Pentru Voi Advertising”, de la Săcălaz, unde lucrează cinci persoane cu dizabilități intelectuale și patru femei aflate în risc de marginalizare. Aici se fac tricouri, pixuri personalizate și tot felul de produse.

“Ne dorim ca și autoritățile locale să sprijine întreprinderile sociale, care au un impact social și de mediu. Produsele și serviciile întreprinderilor sociale nu sunt deloc valorificate. De exemplu, există întreprinderi sociale care oferă servicii de amenajare și îngrijire a spațiilor verzi.

Primăria Timișoara ar putea ca o parte din aceste servicii să le achiziționeze de la o astfel de întreprindere, dar nu o face, deși are cadrul legal. Ar trebui să existe licitații la care să poată să participe doar întreprinderile sociale. În prezent, acest lucru nu le este permis”, a spus Mihaela Vețan, președintele Centrului de Resurse pentru Inițative Etice și Solidare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor