Teste de surditate pentru nou-nascuti in maternitatile din Timis, din anul 2017

De Adrian Panduru
1Comentariu
Teste de surditate pentru nou-nascuti in maternitatile din Timis, din anul 2017
© Tion: Teste de surditate pentru nou-nascuti in maternitatile din Timis, din anul 2017
Auzul nou-născuților va fi testat, de acum încolo, încă din prima lună de viață. Ministerul Sănătății a introdus un program prin care fiecare bebeluș care a „pășit” în această lume va fi testat cu aparatură modernă. Programul se va derula din 2017 și în Timiș. În România, la fiecare 1.000 de nașteri, trei dintre nou-născuți prezintă deficiențe de auz.

Deficiențele de auz sunt greu de sesizat în lipsa unui control de specialitate. Surditatea este afecțiunea cu cea mai mare incidență de la noi din țară, ce ajunge depistată de cele mai multe ori abia în jurul vârstei de 2 ani, când șansele de recuperare a capacității de vorbire a copilului sunt cu mult mai reduse. Testarea se va face gratuit și la maternitățile din Timiș.

Programul va funcționa și în maternitățile din Timiș, ca de altfel în toată țara, începând din anul 2017. Vor fi dotate cu aparatură modernă de screening auditiv 335 de unități medicale de stat din România. Deocamdată programul funcționează în trei maternități din București.

Ministerul Sănătății a lansat Programul Național de Screening Auditiv pentru Nou-Născuți și un sistem informatic național de evidență a rezultatelor testelor auditive, dezvoltat cu ajutorul GovITHub. Toate datele din aparatele de screening vor fi centralizate în vederea raportării ulterioare. Se va implementa și o funcționalitate prin care părinții vor primi notificări prin SMS pentru a se prezenta la controale.

Programul Național de Screening Auditiv pentru Nou-Născuți a început deja în trei maternități din București (Polizu, Filantropica și Pantelimon – unde există deja aparatură modernă de screening auditiv care permite descărcarea și folosirea ulterioară a rezultatelor testelor în aplicația informatică) și va fi extins la nivel național în 2017.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor