Terapie prin muzica pentru copii, la Timisoara

De Adrian Panduru
Terapie prin muzica pentru copii, la Timisoara
© TION: Terapie prin muzica pentru copii, la Timisoara
La Timișoara se face terapie prin muzică pentru copii. La finalul acestei săptămâni vor avea loc ateliere muzicale, unde cei mici vor avea ocazia să asculte live muzică clasică, interpretată de un cvartet la vioară, violă, violoncel şi pian. De asemenea, copiii vor putea interacţiona cu instrumentiştii, vor admira instrumentele de aproape şi vor cânta, în ritmul muzicii, la tobe, maracas, tamburine, trianglu, shakere şi clopoţei.

Micuții sunt așteptați sâmbătă, 4 iunie 2016, între orele 11:00 – 13:00, să ia parte la un eveniment de promovare a terapiei prin muzică, dedicat lor. Evenimentul este organizat de Fundația de Abilitare ”Speranța”, în colaborare cu Iulius Mall Timișoara. Pe lângă atelierele muzicale, în paralel, vor fi derulate ateliere de lucru artistice şi creative, în care cei mici vor picta şi desena, realizând propriile instrumente muzicale, totul în acordurile cvartetului.

Manifestarea va avea loc la Iulius Mall Timișoara, et. 1, spațiul ”Octogon”, sâmbătă, 4 iunie 2016, începând cu ora 11:00. Printre invitaţi se numără copii cu întârzieri în dezvoltare, promovând integrarea lor în societate, dar şi copii din grădiniţe, familiile lor şi publicul larg. Copiii vor învăța să se exprime pe sine, prin intermediul artei, cu ajutorul culorilor, al sunetelor, al materialelor brute care capătă o formă în mânuțele lor, iar părinții au ocazia să întrezărească adevărata identitate a copilului lor. Publicul interesat poate arunca o privire asupra specificului activităților de muzicoterapie și art-terapie desfășurate de Fundația de Abilitare ”Speranța”.

”Atelierele de muzică ce vor avea loc vor invita copiii să-și descopere latura creativă, să se exprime prin intermediul sunetelor, să asculte și să interacționeze unii cu alții, creând un dialog muzical cu ajutorul instrumentelor puse la dispoziție: tobe, xilofon, tamburină, maracas, castaniete, shakere, clopoței și altele. Muzica produsă de copii, instrumental și vocal, activează zone ale creierului ce sunt responsabile de dezvoltarea lingvistică, ajutând astfel la exersarea articulării sunetelor, a silabelor si a limbajului. Receptarea şi interpretarea unei bucăți muzicale are efecte benefice și în alte sfere, stimulând imaginaţia şi creativitatea, evocând emoții și reducând stresul psiho-fiziologic”, spune Monica Rotaru, muzico-terapeut, Fundația de Abilitare ”Speranța”.

Activitatea face parte din proiectul Terapia prin muzică pentru copiii cu dizabilităţi, desfăşurat de Fundaţia de Abilitate ”Speranţa” din Timişoara şi este sprijinit de Fundaţia pentru Comunitate și alți sponsori.

Muzicoterapia utilizează sunetul și muzica, sub toate formele sale, în vederea promovării, menținerii și restaurării sănătății mentale, fizice și emoționale. Terapia prin muzică este un remediu eficient în afecțiuni psihice, cognitive, emoționale și motrice, cu rezultate demonstrate în cazul copiilor cu dizabilităţi în învăţare, autism sau tulburări comportamentale, sunt de părere specialiștii. Muzicoterapia este benefică și adulţilor cu depresii sau traume de anxietate, dar și persoanelor vârstnice cu Parkinson sau demenţă. Fundaţia de Abilitare “Speranţa” este singura organizaţie din zona de vest a României unde se desfăşoară terapia prin muzică pentru copiii cu diverse dizabilităţi.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !