Telefonul, bată-l vina! Nomofobia – boala secolului XXI

Reactualizat la:
Telefonul, bată-l vina! Nomofobia – boala secolului XXI
Se ştie că slujba, căsătoria sau vizita la dentist sunt printre cele mai întâlnite surse de stres. Se pare totuşi că o nouă fobie câştigă teren: teama de a rămâne fără telefonul mobil.

Milioane de oameni suferă deja de această frică, denumită de către cercetători nomofobie. Unii au ajuns atât de dependenţi de telefon încât atunci când se întâmplă să piardă semnalul sau chiar să nu-şi găsească telefonul, nivelul de stres atinge cote alarmante. Potrivit unui sondaj, mai mult de 13 milioane de britanici se tem să rămână în afara ariei de acoperire a unui telefon mobil. Se pare că menţinerea legăturii cu familia şi cu prietenii este principalul motiv pentru care oamenii ajung să fie atât de ataşaţi de mobil. Una din două persoane declară că nu îşi închide niciodată telefonul. O persoană din zece susţine că este absolut necesar să poată fi contactată oricând şi oriunde din cauza slujbei pe care o are, iar 9% dintre cei intervievaţi spun că atunci când au telefonul închis devin agitaţi şi nervoşi. Experţii au ajuns la concluzia că nomofobia va afecta în curând 53% dintre posesorii de telefoane, 48% dintre femei şi 58% dintre bărbaţi.

Pentru aceste sondaje au fost interogate mai bine de 2.100 de persoane. Stewart Fox-Mills, expert în telecomunicaţii declară: „Nomofobia a devenit o boală reală pentru mult prea multă lume. Cu toţii suntem bişnuiţi cu situaţiile stresante din viaţa de zi cu zi, ca de exemplu mutatul în casă nouă, despărţirile sau organizarea Crăciunului. Dar se pare că lipsa telefonului mobil ar putea fi contribuţia secolului 21 la vieţile deja haotice pe care le ducem. Fie că ai rămas fără baterie, fără semnal, fără bani pe cartelă sau pur şi simplu nu eşti în aria de acoperire, toate acestea pot duce la simptome de anxietate şi atacuri de panică”.

Cercetătorii îi avertizează pe cei dispuşi la această boală să-şi ia toate măsurile de precauţie posbile, cum ar fi: să-şi ţină tot timpul telefoanele încărcate, să-şi cumpere cartele de rezervă, să scrie numere din agenda telefonului pe un carneţel şi să-şi ţină aparatul într-un buzunar închis şi cât mai aproape, pentru a preveni un eventual furt. De asemenea, experţii mai propun o variantă ca tratament al nomofobiei. Ei îi sfătuiesc pe aceia care se simt dependenţi de telefon să încerce să-l mai ţină şi închis din când în când.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor