Taxa pentru tranzitarea Timişoarei va fi aplicată de săptămâna viitoare

34Comentarii
Taxa pentru tranzitarea Timişoarei va fi aplicată de săptămâna viitoare
Aplicarea taxei de tranzit pentru vehiculele de transport marfă de peste 7,5 tone, care a stârnit revolta transportatorilor, se amână până săptămâna viitoare, la Timişoara. Deşi noua taxă a fost aprobată în mai 2009, primăria încă nu a încheiat contracte cu benzinăriile, pentru plata acestei taxe.

Taxa de tranzit, care ar fi trebuit să intre în vigoare din 1 ianuarie 2010, a fost stabilită printr-o hotărâre de consiliu local adoptată în mai 2009 de aleşii timişoreni, iar la sfârşitul anului trecut a fost aprobată şi procedura de administrare a acestei taxe.

Autorităţile locale au stabilit ca taxa să poată fi plătită la câteva puncte de control acces, unde vor exista bariere, la principalele intrări în oraş, pe Calea Aradului, Calea Lugojului şi Calea Şagului, sau la benzinării, cu care municipalitatea trebuia să încheie contracte de colaborare în acest sens. Iată că acum, la început de an, reprezentanţii primăriei au renunţat la ideea cu barierele şi spun că tichetele reprezentând taxa de tranzit vor putea fi achiziţionate de la benzinăriile cu care vor încheia contracte de colaborare. „De astăzi (n. r. – luni) începem să încheiem contracte cu benzinăriile, unde va putea fi achitată această taxă. În primă fază se vor monta indicatoare, încercăm să vedem în ce măsură acestea vor fi respectate, iar dacă se constată că transportatorii nu respectă hotărârea de consiliu local şi nu plătesc taxa, atunci vom monta şi bariere. Noi sperăm ca de săptămâna viitoare să putem încasa această taxă. Tichetele reprezentând taxa de tranzit vor putea fi achiziţionate de la benzinăriile situate la intrările în oraş”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara, Flavius Boncea.

Noua taxă va fi plătită pentru traversarea Timişoarei, pentru vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, de către persoanele fizice sau juridice care nu au domiciliul/ sediul în judeţul Timiş. Transportatorii vor fi obligaţi să plătească 200 de lei pentru tranzitarea Timişoarei. Cei care nu plătesc riscă amenzi de 2.500 de lei.

Taxa nu va fi plătită pentru autovehiculele de mare tonaj înmatriculate în Timiş. Pentru persoanele fizice şi juridice care au domiciliul/ sediul în Timiş, Direcţia Fiscală a Municipiului Timişoara va elibera tichete gratuite numai dacă obligaţiile fiscale către bugetul local ajunse la scadenţă sunt stinse.

Banii strânşi din achitarea acestei taxe vor fi folosiţi pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii la drumurile din Timişoara.

Aşa cum era de aşteptat, taxa adoptată de Consiliul Local Timişoara a stârnit nemulţumirea transportatorilor. Atât Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), cât şi Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) au cerut anularea acestei taxe, considerând-o „aberantă” şi „abuzivă”. Asta, mai ales că Timişoara are doar un tronson de şosea de centură, pe relaţia Calea Aradului – Calea Lugojului, şi nu un inel ocolitor în adevăratul sens al cuvântului.

 

 34Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor