Taxa de primă înmatriculare a fost modificată

Reactualizat la:
4Comentarii
Varujan Vosganian
Varujan Vosganian
BUCUREŞTI – Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, miercuri, că taxa de primă înmatriculare a suferit câteva modificări, în acord cu recomandările Comisiei Europene. Cu toate acestea, printre modificările anunţate de ministru nu se face vreo referire concretă la nivelul taxei de acum înainte.

Principalele amendamente se referă la vechimea maşinii sau la condiţiile de vânzare a acesteia. Vosganian a ţinut să amintească rolul de protecţie a mediului pe care îl are această taxă şi faptul că regimul fiscal al României e realizat în funcţie de interesele economice ale ţării.

Dacă până acum, autovehiculele cumpărate din UE trebuiau să abă o vechime nu mai mare de 6 ani, scala a fost modificată, astfel încât vechimea poate fi, de acum înainte, de 15 ani.

Una dintre cele mai importante modificări se referă la reaşezarea coeficientului de reducere a taxei, astfel încât taxa să scadă pe măsură ce vârsta autovehiculului creşte. “Astfel, vrem să răspundem Comisiei Europene care spunea că nivelul taxei pentru autovehiculele second hand este ridicat în raport cu valoarea reziduală a maşinii şi ca, astfel, coeficientul de reducere a taxei să reflecte, cât mai apropiat de realitate, deprecierea maşinii second hand”, a precizat ministrul Economiei şi Finanţelor.

O altă recomandare ce va fi regăsită în legislaţia românească se referă la inexistenţa, în prezent, a unei proceduri de restituire a taxei în cazul în care maşina este revândută într-un alt stat membru sau în cazul exportului.

Concret, dacă în cazul unei maşini importate, cu o vechime de 5 ani, se socoteşte că durata ei de viaţă e de 15 ani, taxa specială va avea în vedere o perspectivă de poluare de 10 ani.

“Dacă dupa 5 ani, însă, proprietarul vinde maşina într-o altă ţară, atunci lui i se va restitui taxa specială, corespunzător perioadei din durata normată de viaţă a maşinii în care autovehiculul nu va mai fi pe teritoriul României”, a mai spus Vosganian.

O altă observaţie a Comisiei Europene s-a referit la inexistenţa unei proceduri de contestare a taxei speciale atunci când plătitorul este nemulţumit de nivelul taxei percepute. Astfel, miercuri, Guvernul a hotărât ca Registrul Auto Român să fie implicat în acest diferend, ca autoritate tehnică.

În privinţa acuzelor venite din partea CE, cum că taxa de primă înmatriculare ar avea un rol discriminatoriu, Vosganian a declarat că fiecare ţară îşi face regimul fiscal în funcţie de interesul naţional, precizând că atat vehiculele noi produse în România cât şi cele noi importate şi cele second hand suferă această procedura de înmatriculare.

Ministrul a adăugat că Ordonanţa cu privire la taxa de primă înmatriculare, aflată pe masa Parlamentului, va fi reîntoarsă la comisiile de specialitate pentru a fi operate modificările.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor