Taxa de habitat intra joi in dezbatere publica. Spuneti-va parerea!

104Comentarii
Taxa de habitat intra joi in dezbatere publica. Spuneti-va parerea!
Nu uitaţi, săptămâna aceasta, mai precis joi, primăria ne invită să dezbatem taxele şi impozitele în Timişoara pe anul 2011! În discuţie va fi şi taxa de habitat pe care municipalitatea vrea să o instituie de anul viitor, pentru reabilitarea faţadelor clădirilor monumente istorice.

Astfel, dezbaterea publică pe marginea proiectului de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale în municipiul Timişoara pentru anul 2011 va avea loc joi, 13 mai 2010, cu începere de la ora 16, în sala de consiliu a Primăriei Timişoara.

Proiectul prevede, printre altele, introducerea unei taxe suplimentare începând din 2011, taxa de habitat, din banii strânşi urmând să fie reabilitate faţadele clădirilor monumente istorice din oraşul Timişoara. Primăria a mai încercat să instituie această taxă şi anul trecută, însă aceasta a fost respinsă la vot în consiliul local. Subiectul a stârnit nemulţumiri şi atunci, mulţi timişoreni, în special cei din cartierele periferice ale oraşului, fiind revoltaţi de faptul că din banii lor ar urma să fie refăcute faţadele unor clădiri proprietate privată din centrul urbei.

Potrivit proiectului, taxa de habitat ar urma să fie de 40 de lei pe an şi să fie plătită de către toţi contribuabilii persoane fizice care au domiciliul în Timişoara şi care deţin în proprietate imobile pe raza municipiului. „Taxa constituie venit cu destinaţie specială şi este fundamentată de necesitatea reabilitării faţadelor clădirilor monumente istorice”, se arată în proiectul de hotărâre.

De asemenea, modul de administrare a acestei taxe de habitat şi de repartizare a sumelor încasate astfel la bugetul local va fi stabilit ulterior, printr-un alt proiect de hotărâre, ce va fi elaborat de Direcţia de Dezvoltare a primăriei şi supus la vot în consiliul local până în toamnă. „Cum istoria ne aparţine tuturor, am considerat că aşa cum sprijinim reabilitarea termică a blocurilor făcute de Ceauşescu, am putea să participăm şi să fim solidari şi cu aceia care deţin clădiri monumente istorice făcute de exemplu pe vremea lui Eugeniu de Savoya. Ideea e să-i ajutăm pe aceşti oameni care nu pot, iar pe cei care pot să-i obligăm să facă treaba asta” – aşa motiva recent şeful Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara, Adrian Bodo, necesitatea unei astfel de taxe.

În altă ordine de idei, prin noul proiect se propune şi majorarea impozitelor pentru persoanele juridice. Mai exact, se stabileşte la 1,5 la sută cota de impozitare care se aplică valorii de inventar a clădirii la calcularea impozitului pe clădiri în cazul persoanelor juridice.

Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi a taxelor locale pe 2011 va fi suspus spre aprobare în Consiliul Local Timişoara la sfârşitul acestei luni.

Taguri: ,


104Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor