Tariceanu, impotriva Casei Poporului

Reactualizat la:
Premierul Călin Popescu Tăriceanu este supărat că simbolul Bucureştilor este Casa Poporului – clădire pe care o consideră un kitch şi o emblemă a perioadei comuniste.

Invitat la deschiderea târgului imobiliar organizat de Primăria Capitalei, şeful Guvernului a vorbit în calitate de… bucureştean veritabil şi a declarat că-şi doreşte un nou simbol pentru metropolă. Unul modern, pe care turiştii străini să şi-l amintească.

Călin Popescu Tăriceanu:

”Văd aproape zi de zi turişti vizitând Palatul Parlamentului – un monument al kitch-ului.(…) Unii au propus chiar s-o dărmăm N-ar fi fost rău. (…)Sunt, ca bucureştean veritabil, supărat că emblema Bucureştilor ajunge să fie o clădire, un monument emblematic pentru perioada comunistă.”

În opinia premierului, Bucureştiul are nevoie de un nou simbol – modern, care ar putea fi construit în următorii ani. De altfel, şi primarul Adrean Videanu îşi doreşte ca în perioada următoare Capitala să devină un imens şantier, menit să transforme urbea într-o capitală cu adevărat europeană. 35 de proiecte sunt în căutare de fonduri.

Printre cele mai importante – construirea unui nou aeroport în zona de sud a Capitalei şi a unei magistrale de metrou care să facă legătura între Gara de Nord şi aeroport. De asemenea, sunt în plan reabilitarea centrului istoric, construirea parcajelor subterane şi de suprafaţă, dar şi ridicarea pasajului Basarab.

”Spuneţi-mi şi mie, ce e nodul ăsta aici? Staţie de tramvai …. şi metrou. (…) Norocul e că deschiderea e foarte mare. Da, sigur! Ai loc super!” Adrean Videanu, primarul Bucureştilor

‘Provocarea cea mai mare infrastructura, a traficului.” Primăria are nevoie de aproximativ 6 miliarde de euro să transforme aceste proiecte în realitate. Deocamdată nu au fost găsite surse sigure de finanţare. Municipalitatea se bazează, însă, pe sprijinul Guvernului, pe emiterea de emisiuni de obligaţiuni, credite luate de la bănci de investiţii din străinătate, dar şi pe parteneriate public-private.
Regulament de plasare a anunturilor