Sute de funcţionari publici din Timiş sunt ameninţaţi de şomaj

27Comentarii
Sute de funcţionari publici din Timiş sunt ameninţaţi de şomaj
Proiectul de lege ce propune disponibilizarea a 17.000 de funcţionari publici din întreaga ţară a provoacat nelinişte şi în Timiş. În timp ce reprezentanţii Primăriei Timişoara speră ca măsura să nu îi afecteze, sindicaliştii se pregătesc de proteste.

Ministerul Administraţiei şi Internelor vrea să disponibilizeze 16.742 de salariaţi din administraţia publică locală în acest an, cele mai multe reduceri de personal urmând să aibă loc în mediul rural, în urma introducerii standardelor de cost. Măsura este cuprinsă într-un proiect de lege propus spre dezbatere de Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara, Flavius Boncea, susţine că, în acest moment, în Primăria Timişoara lucrează 458 de persoane, deşi în organigramă sunt prevăzute peste 700 de posturi. De aceea, reprezentanţii primăriei speră speră ca legea nu va afecta această instituţie.

La finele anului trecut, în Primăria Timişoara erau angajate 458 de persoane, în condiţiile în care pe organigramă sunt prevăzute peste 700 de posturi. Avem un deficit de peste 200 de posturi. Încă nu am văzut legea, deci nu ne putem pronunţa, dar, în condiţiile acestea sperăm să nu afecteze Timişoara”, a spus Boncea.

Pe de altă parte, sindicaliştii din administraţia publică sunt revoltaţi. Tiberiu Negrei, liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Primăria Timişoara, susţine că măsurile noului guvern vor determina o reacţie severă din partea sindicaliştilor.

Nu am văzut acest proiect de lege, în schimb am văzut un proiect de act normativ ce reglementa numărul de angajaţi pe baza unui singur criteriu: populaţia. Astfel, pentru un oraş ca Timişoara, unde numărul locuitorilor este între 200.000 si 400.000 -  o arie foarte întinsă – proiectul propunea ca numărul maxim al salariatilor din primărie să fie de 326. Este incredibil. Nu se poate aşa ceva, pentru că acest unic criteriu este inaplicabil în administraţia publică locală, care a fost încălţată cu tot felul de atribuţii. Această lege va provoca o harababură totală. Nu cred să fie o autoritate locală sa se încadreze în aceste criterii. La comune de până la 1.500 de locuitori, primăria ar avea voie să aibă doar 10 angajaţi. Doar aparatul de conducere numără trei-patru angajaţi. Iar până acum s-a lucrat cu un număr subdimensionat de angajaţi. Vom discuta, dar sunt sigur că o să avem o reacţie destul de severă“, a spus Negrei.

Mai mulţi primari din ţară şi lideri de sindicate au reacţionat vehement, joi, după declaraţiile făcute de ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, care a spus că există un program care prevede 100.000 de disponibilizări la nivelul instituţiilor din sectorul public.

 27Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor